Gå til innhold

Hvorfor det er verdt det å holde seg ren

Det er mange grunner til at det eneste riktige valget er å ta det nøye når det gjelder renhet.

Det skal litt brutal ærlighet til for å innrømme alle tilbøyelighetene til synd som jeg ser i meg selv. Men Gud har velbehag i en tjener som lever for ham. Han leter etter de som er villige til å gi opp alt, slik at han kan hjelpe og styrke dem. (2. Krøniker 16,9) Ved Guds nåde hadde jeg i min tidlige ungdom flere innflytelsesrike veiledere som bidro til å gjøre det klart for meg hvor stort et rent liv er. Jeg bestemte meg for å holde meg helt fri for urene tanker om andre mennesker, selv drømmer og tankebygninger. Hvorfor? Fordi disse er kjødets lyster og begjær som går mot det som er skrevet i Guds ord. (1. Johannes 2,15-17; Jakob 1,14-15)

Denne kampen mot mine lyster foregår først og fremst i mitt tankeliv. Nøkkelen jeg har funnet er rett og slett å gi opp min egen styrke og å rope ut til Gud for å få kraft. Jeg kunne fortalt om noen utrolige opplevelser der jeg følte Guds styrke overta og gav meg myndighet over mine tanker og handlinger i situasjonen.

Å være trofast i å holde meg ren på alle måter gagner livet mitt på så mange måter – for mange å nevne her. Men her er noen av måtene hvor livet mitt har vært rikere fordi jeg har holdt meg fra synd på dette området:

1) En dyp kunnskap om at jeg tilhører Gud og er trygg i hans hender: Å holde meg ren fra all bevisst synd resulterer i absolutt hvile, fred og glede i Gud. Jeg vet at jeg tjener ham først, og jeg er velbehagelig for ham. Når jeg holder hans bud (som 1. Korinter 6,18-20), vet jeg at jeg tilhører ham, og kan hvile trygt i hans varme, kjærlige hender. Uansett hva som møter meg i livet er han på min side, og jeg kan trygt stole på at han sørger for mitt aller beste, på alle måter.

«For han henger fast ved meg, og jeg vil redde ham. Jeg vil sette ham trygt på et høyt sted, for han kjenner mitt navn. 15Han skal påkalle meg, og jeg vil svare ham. Jeg er med ham i nøden, jeg vil fri ham ut og ære ham.» Salme 19, 14-15.

Guds omsorg for meg dekker alle områder i mitt liv, inkludert min skolegang, karriere, økonomi, relasjoner, bønnesvar, åndelig veiledning, osv.

2) Frihet til å være en sann Guds tjener: Når jeg får nåde fra Gud til å bli fri fra mine lyster i mitt tankeliv, kan kroppen min være et redskap i hans hender. Det er ingenting mer tilfredsstillende, spennende eller som verdt å leve for på denne jorden! Jeg kan glede meg over at jeg er fri til å tjene ham, og bruke kroppen min i min korte tid her på jorden som han hadde til hensikt. Dette er absolutt den største gleden jeg noensinne kunne oppleve – langt utover noen forbigående glede som resultat av å gi etter for mine lyster. (Romerne 6,13)

3) En velprøvd oppskrift på «seier over synd»: Da jeg brøt meg fri fra urene tanker, ble grunnvollen for resten av livet mitt lagt. På en måte virket det som om jeg hadde oppdaget «malen» å følge for å bryte fri fra enhver synd! Siden dette vanligvis er et av de vanskeligste områdene for unge mennesker, ser resten ut til å komme mer naturlig når vi først får kraft fra Gud til å herske over våre lyster.

Jeg lærte å gi opp å prøve i min egen styrke, og overgi meg til Guds kraft for å lykkes. Jeg takker Gud ofte for dette. Enhver form for synd som oppstår i meg (for eksempel: bekymring, mistenkelige tanker, sammenligne meg med andre, utålmodighet, krav eller misnøye), møter den samme konsekvensen. Livet er så fantastisk og frigjørende når jeg får Guds kraft til å være fri for alt dette!

4) Et ubrytelig ekteskapsforhold: Når to Guds tjenere som har kjempet for å holde seg rene inngår ekteskap, er det dannet en varig og dyp tillit mellom dem. Min mann og jeg kjempet begge denne kampen i vår ungdom, og ble fri fra våre lyster, ved Guds kraft. Vårt ekteskapsforhold kan beskrives som 100 % tillitsfullt og fullt av omsorg, kjærlighet, uselviskhet, enhet og harmoni. Vi er ikke bekymret for at den andre «faller»; vi stoler dypt på hverandre, fordi vi vet nøyaktig hva vi skal gjøre hvis noen urene tanker kommer vår vei. Det er en konkret, enorm mengde guddommelig nåde over vårt ekteskap, fordi vi begge tjener ham først.

Vi er utrolig velsignet med at vi ikke trenger å bære byrden av å sammenligne våre ekteskapsdetaljer med partnere fra tidligere dype forhold. Jeg er dypt takknemlig til Gud for dette. På forhånd hadde jeg ingen anelse om hvilken enorm innvirkning dette ville ha på vårt ekteskap, selv om jeg hadde blitt advart. Jeg har bare begynt å innse hvor dypt han respekterer meg og stoler på meg på grunn av mine valg i min ungdomstid.

Selvfølgelig kan par som har fulgt et annet kurs i livet også oppnå et lykkelig og tillitsfullt forhold, ved Guds nåde. Dette er imidlertid ikke en selvfølge. Å bli erfarne i å overvinne våre seksuelle lyster før vi gifter oss er den «førsteklasses» måten, og legger en grunnvoll for hvordan vi håndterer fremtidige fristelser på dette området.

«Fly hor! All synd som et menneske ellers kan gjøre, er utenfor legemet. Men den som driver hor, synder mot sitt eget legeme. Eller vet dere ikke at deres legeme er et tempel for Den Hellige Ånd som bor i dere, og som dere har fått fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv. Dere er dyrt kjøpt! La da legemet være til ære for Gud!» 1. Korinter 6,18-20

«Å synde mot sitt eget legeme» har innvirkning på resten av ens liv. Det er også sant at tilgivelse for alle tidligere synder og fall er endelig. Det er mange eksempler på helhjertede kristne som har kommet til et helt nytt liv etter en «gjørmete fortid», og som har fått en rikelig mengde nåde over sine ekteskap og familier. Det er imidlertid skrevet at man skal høste det man sår, så det lønner seg å så til trofasthet.

«Far ikke vill! Gud lar seg ikke spotte! Det et menneske sår, det skal han også høste. Den som sår i sitt kjød, skal høste fordervelse av kjødet. Men den som sår i Ånden, skal høste evig liv av Ånden.» Galaterne 6,7-8.

5) Evnen til å høre Åndens stemme: Enda en fordel er at når min egen synd er «under mine føtter», så er jeg fri til tydelig å høre Åndens veiledning. Min erfaring er at da mine lyster ikke lenger hadde makt over meg, kunne Guds Ånd tale tydelig til meg. Ikke minst kunne jeg klart høre hvem jeg skulle gifte meg med, og når. Jeg tror at hvis jeg ikke hadde holdt meg ren fra tanker om andre menn i mitt liv, så ville jeg ikke ha hørt dette slik som jeg gjorde. Å gi etter for våre lyster formørker våre tanker og forstyrrer vår forbindelse til hodet.

Jeg har et oppriktig ønske om at alle unge mennesker kunne se og forstå den enorme fordelen som renhet har når det gjelder deres forhold til Gud, deres fremtidige ekteskap og deres lykke. Det er umulig å angre på at man lever et liv i frihet fra synd! Forbløffende velsignelse blir utøst over dem som lever trofast mot Gud.

«For Herrens øyne farer over hele jorden for kraftig å støtte dem som er helt med ham i sitt hjerte.» 2. Krønikebok 16,9.

Kjernen

Hva er de revolusjonære, frigjørende kjernelæredommene til Jesus Kristus og apostlene? Hvordan kan de brukes i praksis i hverdagslivet?

Last ned gratis e-bok

Guds evangelium

Nåden betyr at all min synd blir tilgitt når jeg bekjenner den. Men det betyr også at vi får kraft til å adlyde sannheten som Jesus kom med. I denne boken skriver Sigurd Bratlie om dette, og viser at Guds sanne evangelium er troens lydighet.

Følg oss