Flørting: Driver jeg med noe urent?

Hva er min hensikt egentlig?

Flørting: Driver jeg med noe urent?

Et diskret blikk, en rask kommentar, et smil eller litt fnising. Hva er din hensikt med disse handlingene?

Uoppnåelige standarder?

«Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud.» Matteus 5,8.

Guds mange løfter er for dem som bevarer et rent hjerte. Det er mange måter som ditt hjerte kan bli urent på, men en av de viktigste kildene er utvilsomt når det gjelder det motsatte kjønn.

Nå, i en tid der folk lever styrt av sine lyster nesten uten grenser, har det aldri vært mer viktig å huske på at Jesus tydelig satte standarden for renhet. «Men jeg sier dere: Hver den som ser på en kvinne for å begjære henne, har allerede brutt ekteskapet med henne i sitt hjerte.» Matteus 5,28. Er det da i det hele tatt mulig å holde seg ren? Det høres uoppnåelig ut. Men det er det ikke – Jesus var en ung, enslig mann og levde selv opp til standarden han forkynte om.

En av de viktigste måtene som våre lyster kan tilfredsstilles på, er å flørte. Flørting betyr å oppføre seg på en bestemt måte med mål om å få oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. Det er å ha kontakt på en måte som er uren, med noen som ikke er din ektefelle eller med noen som ikke engang er ment å være din ektefelle etter Guds vilje. Flørting er med andre ord en form for utroskap uansett hvor diskret og uskyldig det kan virke.

Rundt oss ser vi nok av eksempler på ekteskap revet fra hverandre på grunn av utroskap mellom de to partnerne. Hvordan skjedde dette? Skjedde det «over natten» eller «ved et uhell»? Nei, det begynte helt sikkert med urene tanker og litt flørting.

Et begjær som aldri tilfredsstilles

Du kan spørre deg selv: «Hvorfor skal jeg ha på nettopp disse klær? Hvorfor sitter jeg på denne måten? Hvorfor snakker jeg litt for mye og ler litt for høyt når visse personer er tilstede?» Det finnes mange måter å flørte på, hvorav de fleste er veldig subtile – et blikk, et smil, en fleip, en flørtende bemerkning, litt erting, komme seg fysisk for tett inn på noen. Mange forbinder flørting med å ha på seg avslørende klær, men man kan også kle seg beskjedent med den hensikt å tiltrekke det motsatte kjønn. Er det da et sett med regler om hva som regnes som flørting? Nei, det er et spørsmål om hjertet og tankene og bare du selv vet hva dine hensikter er.

Alle vet hvem de tiltrekkes av. Noen ganger er det perioder hvor det virker som at nesten hvilken som helst gutt eller jente får hjertet til å hoppe over et slag. Og andre ganger vil man nærmest gjøre hva som helst for at den ene bestemte personen skal legge merke til en.

Flørting kan gi midlertidig spenning eller tilfredsstillelse, men det varer ikke lenge. Etter kort tid er man på jakt etter den neste anledningen til å få oppmerksomhet igjen. Det er et sug som aldri blir helt tilfredsstilt og etterlater deg med en hul og overfladisk følelse. Gud har ikke til hensikt for oss å leve på denne måten, at vi hele tiden søker å oppfylle våre lyster. Han vil at vi skal ta opp en kamp for renhet i våre liv!

Stadig fristet

I min tidlige ungdom plantet Gud et ønske i meg om å ta opp denne kampen for renhet. Likevel, spesielt som tenåring og tidlig i tjueårene, opplevde jeg forskjellige tider hvor jeg følte det samme som David skriver i Salme 118,12 når han beskriver sine fiender: «De omgir meg som bier.» Akkurat som når en hær av bier kommer ut og svermer rundt en etter at man har brutt inn i deres bikube, kom tanke etter tanke til meg, kanskje hundrevis på en dag. «Har han lagt merke til meg?» «Synes han jeg er tiltrekkende eller morsom?» «Liker han meg?” “Ville det ikke være hyggelig å være sammen med en som ham?» Det virket faktisk som om jeg ble fristet uavbrutt. Trangen til å flørte var veldig sterk, spesielt mot gutter som jeg syntes var fysisk attraktive eller som hadde personligheter som var forenlig med min egen.

Men, akkurat som i krig, kommer seier bare når fiendene er nedslått. Jeg visste at det ikke var en enkel utvei annet enn å kjempe meg gjennom. Ble jeg noen ganger fristet til å bli motløs? Følte jeg noen ganger at mitt kjød var verre enn andres? Ville jeg noen ganger gi opp og velge det jeg trodde var den enkle utvei? Disse tankene kom. Men jeg visste at hvis jeg ikke tok opp kampen nå, ville jeg bli middelaldrende og eldre og fortsatt være plaget med de samme urene tankene.

Seire over kjempen – å bli uovervinnelig skille mellom fristelse og synd. Det er ingenting galt med å bli fristet. Det er ingenting galt når den samme tanken kommer hundrevis av ganger på en dag. Alt som kreves fra min side er at jeg ikke er enig med fristelsen. Det er seier! Satan vil ha oss til å tro at en tanke som kommer som en fristelse er synd, men det er det ikke. Han lyver! Fristelsen blir bare synd når begjæret unnfanges: når ditt sinn er enig med det. (Jakob 1,14-15) Og hvis det skulle skje at du har oppført deg på en måte som du vet var uren, ikke gi opp! Bli heller mer bestemt!

Hvis nesten hver ungdom på jorden er en slave av dette, trenger du da ikke en spesiell kraft? Jo! For å være i stand til å seire over denne kjempen, som selv de største konger og mektigste mennesker ikke har klart å erobre, må du ha en styrke som kommer fra Gud. Dette får du ved å ha de riktige våpnene. Ved å be til Gud i fristelsens stund, ved å være fast bestemt på at du ikke slutter før du har fred, ved å tilbringe tid med mennesker som har samme mål som deg, ved å bruke tiden din godt. Du bør spørre deg selv: «Hva leser jeg? Hva hører jeg på? Hva ser jeg på? Hvordan bruker jeg min telefon og min PC? Hvis Jesus satt ved siden av meg i løpet av dagen, ville jeg bruke disse verktøyene på samme måte?» Det hjelper ikke å ønske å være ren, hvis kildene du drikker fra er urene.

Vær trofast i de små detaljene. Hver eneste gode beslutning teller, og vil gjøre deg mer og mer uovervinnelig.

Renhet: En gave du gir deg selv

Jesu standard på renhet er ikke en tyngende regel. Renhet er en gave du gir deg selv. Det gir deg fred. I stedet for å kave etter oppmerksomhet for et begjær som aldri blir tilfredsstilt og for en konkurranse der millioner av mennesker deltar, men aldri vinner, kan du være spesiell. Du kan ta opp en kamp for renhet fra dette øyeblikket av. Du kan være en skjult skatt, vakker på innsiden, verdsatt av Gud som har en fullkommen plan for deg. Jeg har opplevd det. Det finnes ingenting jeg ville byttet det mot.

Siterte bibelvers er hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB88/07), utgitt av Norsk Bibel.

Last ned gratis e-bøk

Nåden i Jesus Kristus

«Når en tenker på nåde, da tenker en nærmest på tilgivelse. Og da vi alle har syndet, så trenger vi nåde.» Slik åpner Sigurd Bratlie dette heftet om nåde. Men han fortsetter med å beskrive i detalj at nåden i Jesus Kristus betyr så mye mer enn tilgivelse. Det betyr også sannhet og hjelp. Det lærer oss ikke til henne, slik at vi kan være helt fri til å leve et liv i seier som fører til perfeksjon.