Hvordan beseire en kjempe: Davids eksempel

Hvordan kan Davids seier over Goliat være et eksempel for oss i moderne tid?

Hvordan beseire en kjempe: Davids eksempel

Kjempens røst runget utover dalen. «I dag har jeg hånet Israels fylking. Kom hit med en mann, så vi kan kjempe med hverandre!»

Hver morgen og hver kveld i 40 dager hadde Goliat stilt seg fram og ropt ut utfordringen sin. Ikke rart at Israels hær var «motløse og meget redde».  Kjempen var omtrent 290 cm høy – nesten dobbelt så høy som noen annen mann i filistrenes hær. Det er ingen tvil om at han var et skremmende og fryktelig syn.

Kjenner du deg igjen? Kanskje du også har en «kjempe» som har utfordret deg. Kjempen stolthet. Kjempen motløshet. Irritasjon. Misunnelse. Lyster. Disse kan reise seg truende over deg, og synes å være uovervinnelige. David viste oss den rette måten å reagere på når vi står overfor en kjempe. Hans holdning da han møtte denne motstanden var: «Hvem er han vel denne uomskårne filisteren, som våger seg til å håne den levende Guds hær?» Han kunne ikke fatte at noen kunne tro at de kunne ta opp en kamp mot en hær som ble ledet av Gud.

Du kan også regne deg selv som en soldat i den levende Guds hær! Disse «kjempene» har ingen rett til å ha noen makt over oss.

David er bestemt

David trodde på Israels levende Gud, at han kunne og ville ta vare på alle som kjempet i hans navn. Davids tro var så sterk at han meldte seg frivillig til å kjempe mot filisteren. Han var bare en ung gjetergutt, uten kamperfaring, og Goliat var en kampherdet krigsmann fra sin ungdom av, men det betydde ingenting for David. Han ville ikke lytte til tvilsordene fra de som prøvde å fraråde ham.

«Både løve og bjørn har din tjener slått i hjel. Og det skal gå denne uomskårne filisteren som en av dem, fordi han har hånet den levende Guds hær», insisterte han. «Han skal også fri meg av denne filisterens vold.»

Gud er sterk og allmektig! David trodde rett og slett på det! Den formidable kjempen var som ingenting for ham i forhold til hva Gud var i stand til å gjøre. Og den makten og styrken er fullt tilgjengelig for deg når din kjempe utfordrer deg. Tro på Gud. Gå til ham, be om styrke, og han skal gi deg alt du trenger til å fornekte synd, overvinne følelsene dine, og stå fast uten å gi etter! Når vi møter disse «fiender», når vi fristes til for eksempel misunnelse eller motløshet, da er vi ikke alene. Vi har den levende Gud på vår side!

Strid i Herrens navn

Neste gang Goliat kom med sin utfordring, tok David staven sin i den ene hånden, og slyngen sin i den andre. Så, med full tro på den levende Gud, gikk han frem til å møte filisteren. Da han så at David ikke var en soldat, men bare en gutt uten krigsutstyr, forbannet Goliat ham ved sine guder, men David var uberørt.

«Du kommer mot meg med sverd og lanse og kastespyd. Men jeg kommer mot deg i Herrens, hærskarenes Guds navn, han som er Gud for Israels fylkinger – han som du har hånet. I dag skal Herren gi deg i min hånd, og jeg skal slå deg i hjel … Og all jorden skal få se at Israel har en Gud.»

Steinen som David slynget ut mot Goliat gikk rett inn i pannen hans, og han falt i bakken. Den store kjempen som hadde terrorisert Israels hær ble drept av en uerfaren ungdom, på grunn av hans tro på Guds kraft. Denne levende tro beviste over enhver tvil at Israel har en Gud.

Nåtidens kjemper

Ved gjentatte angrep mot disse kjempene i livet ditt, ved tro og utholdenhet, vil du også oppleve at du kan stå fast; det er ingen grunn til å føle seg svak, eller at du ikke klarer å motstå. Den Gud som sikret seier for David vil også gjøre det for deg. «Du skal ikke lenger plage meg, Stolthet! Jeg er ferdig med dere for alltid, Lyster! Jeg kommer mot dere i Herrens, hærskarenes Guds navn! I dag skal Herren gi dere i min hånd.» Det står i Samuel at David sprang fram mot sin fiende. Han krøp ikke sammen og bekymret seg ikke – han visste hva utfallet ville bli.

Når vi får en slik levende og kraftig tro på hva Gud er i stand til å gjøre i våre egne liv, har vi de samme mulighetene. Vi har den samme Gud! Vi kan også bli levende eksempler på hva han er i stand til å utrette for dem som stoler på hans makt.

Tro! Hold ut! Ikke lytt til følelsene dine! Du trenger ikke å gi etter for fristelser. Takk Gud for at kraften som var tilgjengelig i Davids dager er like sterk i dag. Når du ser på framtiden trenger du ikke å frykte fristelsene – som en soldat i den levende Guds hær kan du regne dem som kamper som du allerede har vunnet! Dagen vil komme da «kjempene» som du ser i livet ditt vil være borte for alltid. Ved vår tro kan vi bevise at det fortsatt er en allmektig «Gud i Israel».

Alle bibelsitater er fra 1. Samuel 17.

Siterte bibelvers er hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB88/07), utgitt av Norsk Bibel.

Last ned gratis e-bøk

Nåden i Jesus Kristus

«Når en tenker på nåde, da tenker en nærmest på tilgivelse. Og da vi alle har syndet, så trenger vi nåde.» Slik åpner Sigurd Bratlie dette heftet om nåde. Men han fortsetter med å beskrive i detalj at nåden i Jesus Kristus betyr så mye mer enn tilgivelse. Det betyr også sannhet og hjelp. Det lærer oss ikke til henne, slik at vi kan være helt fri til å leve et liv i seier som fører til perfeksjon.