Ingen livsglede uten kamp

Ingen livsglede uten kamp

Hver morgen våkner Liv og Bernt opp med en ubeskrivelig glede over livet og dagen de skal dele sammen.

Hver morgen våkner Liv og Bernt Stadven opp med en ubeskrivelig glede over livet og dagen de skal dele sammen.

Morgensolen har funnet veien inn i stuen til Liv og Bernt, og kaster noen varme stråler på veggene med innrammede bilder av barn og barnebarn. Det er favoritt-tidspunktet deres på dagen og ekteparet har slått seg ned i sofaen.

– Hver dag vi kan være sammen nå er en ekstra stor glede!

Det er ikke vanskelig å se at Bernt og Liv er glade i hverandre. De har hatt 53 gode år sammen og ser ut til å nyte livet og hverandres selskap.

– Det er spesielt trivelig om morgenen. Bernt har jo vært mye borte, og hver dag vi kan være sammen nå er en ekstra stor glede, sier Liv, og Bernt er helt enig:
–  Ja, jeg er spesielt glad for å våkne sammen med deg, Liv, sier han til kona.

– Guds ord er sant!

Med åtte barn og mye menighetsvirksomhet, har det vært hektiske dager. De har nok ofte kjent at deres naturlige, menneskelige reaksjoner vil komme fram. Innstillingen deres har likevel alltid vært at alle reaksjoner som ikke kan forenes med Guds vilje, kan og skal fornektes ved Guds kraft.

Bernt husker godt en tid da han hadde mye å gjøre og ble plaget av bekymringer og vanskelige tanker. Som vanlig visste han at hjelpen var å finne i Bibelen, og i Filipperne 4 vers 6 fant han det han trengte:

Vær ikke bekymret for noe, men la i alle ting bønneemnene deres komme fram for Gud i påkallelse og bønn med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og deres tanker i Kristus Jesus. 

– Så jeg gjorde akkurat som det står, og la frem mine bekymringer fremfor for Gud med bønn og takk, forteller Bernt, som bestemte seg for å holde seg våken til tankene var overvunnet.

Til klokken fire om natten bad Bernt til Gud, til han plutselig kjente en stor glede og fred. Bernt hadde fått kraft av Gud til å seire over bekymringstankene og kunne legge seg i en fantastisk atmosfære.

– Det er spesielt å oppleve at Guds ord er sant. Evangeliet er så klart, og samme hvor du leser står det så klart og tydelig hva vi skal gjøre. Hvis du først har begynt å leve Guds ord, da får du ikke lyst til noe annet, sier Bernt.

– Da kjenner du glede!

Bernt tar hånden til Liv. De tar en spasertur i nabolaget de har bodd i de siste 50 årene, og tenker tilbake på livet. Å fornekte sine egne viljer for å gjøre Guds vilje, slik som Jesus gjorde, har kostet noen små lidelser. For som mennesker vil man jo gjerne selv få sin rett i forskjellige situasjoner.

 Folk flest må jo knytte nevene av og til. De som bare er rett frem, blir jo ikke likt. Men det å knytte nevene holder ikke i lengden. Man må ydmyke seg og gå ned, og så løfte de andre opp, sier Liv, og forklarer hvordan man på samme måte som Jesus, kan ydmyke seg og seire i situasjoner som oppstår, i stedet for å synde.

– Å knytte nevene holder ikke i lengden!

– Det er Jesu lidelser. Og når du har gjort det, da kjenner du en glede! Det blir lettere og lettere, og det man ofte ble sinna for før, blir borte.

Bernt siterer fra 1. Peter 4,13:

Men i samme grad som dere har del i Kristi lidelser, skal dere glede dere, for at dere også kan juble i glede når hans herlighet blir åpenbart. Det er denne gleden som Bernt og Liv har kjempet for.

Ekte livsglede

– Mange mennesker forestiller seg at de er glade, men det blir ingen livsglede uten kamp, sier Liv.

Liv og Bernt har sett hvordan de ved å fornekte sin egen synd, har fått det bedre og bedre i familien og ekteskapet.

– Det er ikke trist å være sammen med de som går på samme veien. Vandrer man i lyset, da får man samfunn, sier Bernt, som er takknemlig for den ekte livsgleden han og Liv har fått i livet.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.