Hvem er en disippel?

En disippel er etterfølger. En som holder seg til det han lærer av mesteren.

Å være en Jesu disippel er det største som du noensinne kan være her på jorden. Fordelene og belønningene strekker ut i all evighet. Hvis du tror på Jesus og tror at han døde for deg og at hans nåde er over livet ditt, bør du oppleve en takknemlighet og kjærlighet til ham som tvinger deg til å leve for ham alene. Å bli hans disippel og å lære av ham.

Jesus kartla kurset

Jesus opplevde livet akkurat slik vi kjenner det da han levde her på jorden. Han opplevde hver centimeter av det steinete terrenget som er menneskets natur, eller kjødet, og han staket et kurs gjennom den. Han unngikk ikke fallgruvene som er kjødets lyster og begjær. Tvert imot, han banet veien rett gjennom dem, for å være helt ferdig med dem. Og i det Jesus lærte oss, etterlot han kartet for oss – han ga oss en vei å følge som går gjennom kjødet og til evig liv med ham.

Det er et radikalt liv. Et liv med nulltoleranse for synden. Det er denne holdningen som Jesus hadde mot synd, og som hans elever skal vi ha samme sinn. Det er ikke et liv som du tar av og på som det passer, men et liv av hengivenhet og iver. Vi skal være de mest ivrige og engasjerte elever på dette faget. Når vi er ferdig med våre studier skal vi selv være mestre. Det er en livslang utdannelse, men det vi lærer underveis er umiddelbart nyttig og fordelaktig for oss. Vi trenger ikke å vente til vi er fullkommengjort for å kunne bruke det vi lærer. Vi bruker det ettersom vi lærer det, og det beriker våre liv og velsigner oss mer enn vi kunne forstå.

Det er et radikalt liv. Et liv med nulltoleranse for synd.

Prøver på vår tro

Vi må også gjennom en del prøver når vi har meldt oss på dette kurset. «Derfor jubler dere av glede, selv om dere nå en liten stund, nødvendigvis har sorg i mange slags prøvelser. Dette skjer for at deres prøvede tro, som er langt mer kostbar enn det forgjengelige gull – som jo lutres ved ild – skal finnes til lov og pris og ære ved Jesu Kristi åpenbarelse.» 1. Peter 1, 6-7. Vår tro må prøves for å bevise at den er ekte. Gud trenger å se at vi virkelig mener det når vi vil være disipler. Han vil se at vi er villige til å stå trofast til tross for motstanden som kan komme på grunn av det. Men det er verdt å kjempe for. Og da opplever vi det som Peter beskriver senere i det samme brevet.

«Men all nådes Gud, som har kalt dere til sin evige herlighet i Kristus Jesus, etter en kort tids lidelse, han skal dyktiggjøre, stadfeste, styrke og grunnfeste dere.» 1. Peter 5,10.

Noen disipler er også kalt til å være apostler. Apostlene er de som har fått den spesifikke oppgaven å bringe budskapet ut til jordens ender. Alle apostler er disipler. Ikke alle disipler er imidlertid kalt til å våre apostler. Mange er kalt til andre tjenester. (Efeserne 4,11-12)

Vår tro må prøves for å bevise at den er ekte. Gud trenger å se at vi virkelig mener det når vi vil være disipler.

Ikke for vår egen ære

Når vi lever et disippelliv har vi det samme vitnesbyrdet som Paulus da han sa til korinterne, «Bli mine etterfølgere, likesom jeg etterfølger Kristus!» 1. Korinter 11,1. Vi blir jordens salt, Kristi lys blant menneskene. Vi forherliger Faderen og Sønnen ved våre liv, og all ære går til dem for hva de kan gjøre i et menneske som begynte som en stor stakkar. Dette er det minste vi kan gjøre for vår elskede Frelser, som elsket oss og gav seg selv for oss. Å være kristen betyr at vi elsker Kristus og holder hans bud. Vi elsker ham fordi han elsket oss først, og vi skylder ham en enorm gjeld av takknemlighet for det.

«Ham tilhører makten i all evighet! Amen.» 1. Peter 5,11.

Siterte bibelvers er hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB88/07), utgitt av Norsk Bibel.

1

Introduksjon

En innføring i det rikeste og mest givende livet som er mulig! Et liv som vil koste deg alt, men gir deg umåtelig mye mer i retur.

Les mer
2

Hvem er en disippel?

En disippel er etterfølger. En som holder seg til det han lærer av mesteren.

Les mer
3

Hva er betingelsene for disippelskap?

Jesus var veldig klar på hva hans disipler må gjøre.

Les mer
4

Hvordan blir jeg en disippel?

Å være en disippel betyr å følge i Jesu fotspor.

Les mer
5

Hva er resultatet av å være en disippel?

Prisen er ikke for noe å regne mot herligheten i vente for en trofast disippel.

Les mer
6

Er hver kristen en disippel?

Er det én ting å være kristen og noe annet å være en disippel?

Les mer
7

Gjør alle folkeslag til disipler

Hva var Jesu hensikt med misjonsbefalingen, som han ga sine disipler før han steg opp til himmelen?

Les mer