Gå til innhold

6 spørsmål om tidsånden i verden

Det er en ånd i denne verden som er i sterk opposisjon til Guds Ånd.

Det er en ånd i denne verden som er i sterk opposisjon til Guds Ånd. Denne ånd, også kjent som tidsånden, er en ånd som alle kristne må ta et svært bestemt standpunkt mot.

1. Hva er «tidsånden»?

En ånd som fører massene; majoriteten. Til enhver tid er det alltid visse synder, og manifestasjoner av disse syndene, som karakteriserer den alminnelige tankegangen, som definerer dagens samfunn. Dette er tidsånden. En ånd som Satan bruker for å få folk under hans innflytelse. Ugudelige mennesker er slaver under denne ånd. Som en livløs marionett hopper de i retningen som ånden drar i. Samtidig forestiller de seg at de er uavhengige og frie til å gjøre som de vil.

2. Hvorfor er det galt å følge tidsånden?

Tidsånden er alltid i direkte opposisjon til Den Hellige Ånd, sannhetens Ånd, som fører til Guds vilje for den enkelte og for menneskeheten. Tidsånden har ingen respekt for Guds lover. Denne ånden ønsker å gjøre synd tålelig, eller akseptabelt, heller enn «overmåte syndig». (Romerne 7,13)

3. Hva er et eksempel?

Guds ord formaner kvinner til sømmelighet. «Likeså skal kvinnene kle seg sømmelig og pynte seg i ærbarhet og med måtehold, ikke med hårfletninger og gull eller perler eller kostbare klær, men med gode gjerninger, slik det sømmer seg for kvinner som bekjenner seg som gudfryktige.» 1. Timoteus 2,9-10. Dette er langt fra samfunnets felles tankesett. Tidsånden er aktiv i mote, pop-kultur, og kjendiser som forfekter det motsatte, og har stor innflytelse over allmennheten.

Det samme kan sies om umoral (1. Korinter 6,18-19), stolthet (Ordspråk 16,5), og mange andre ting som er i sterk opposisjon til Guds ord. Slakke eller ikke-eksisterende standarder, aksept av åpenbar synd, en «alt er greit» holdning, et egoistisk levesett; tidsånden er i alle disse.

4. Hva er resultatet av å følge denne ånden?

Resultatet er synd, atskillelse fra Gud, og tap av frelse. Hvis kristne lar seg påvirke av denne ånd, vil de sikkert bli forherdet ved syndens svik, og begynner å se på det som Guds ord kaller synd, som noe mindre syndig. De får en holdning lik den som slangen fristet Eva med i Edens hage. «Har Gud virkelig sagt …?» (1. Mosebok 3,1) Man finner på unnskyldninger for synd, og snart er den «kristne» ikke forskjellig fra den ugudelige, bortsett fra at han bekjenner kristendommen med sin munn. «De sier at de kjenner Gud, men de fornekter ham med sine gjerninger, for de er avskyelige og ulydige og udugelige til noen som helst god gjerning.» Titus 1,16.

5. Hva er det motsatte?

Det motsatte er å bli ledet av sannhetens Ånd og å la Den Hellige Ånd lede livet ditt på rettferdighetens stier. Jesus sier: «Og dere skal kjenne sannheten, og sannheten skal frigjøre dere.» Johannes 8,32. Fri fra å være en slave under ånden som overtaler nesten hele verden, fri fra å leve for mennesker, fri til å tjene Gud uten restriksjoner, ingen reservasjoner. Fri til å leve et sprudlende liv som tilfredsstiller og fører til frelse.

6. Hvordan kan jeg motstå tidsånden?

Det er spesielt vanskelig å motstå denne ånden. Å stå den imot kan føre til vanære. Det vil koste noe – ære, ens gode rykte, aksept, kanskje til og med forhold til andre. Det betyr å motsette dine egne syndige lyster og begjær, som finnes i din egen natur. Å ta et urokkelig standpunkt mot strømmen, som mesteparten av verden er fanget i, virker som dårskap for dem som ikke elsker Gud og som ikke vil av hele sitt hjerte behage ham før alt annet.

Som kristen må du ha Kristus som din eneste Herre og Mester. Da adlyder du ikke andre makter; du følger ikke de rådende holdninger i verden eller tidsånden, selv om alle andre gjør det.

Det er et spørsmål om å velge ikke å gå på akkord med Guds ord for å bevare æren sin, eller for å passe inn, eller for å skape fred. Det betyr å velge å være ulastelig for Guds ansikt i stedet. Det er en lengsel etter å følge Jesus, som gir deg kraften til å motstå å bli fanget av strømmen.

Som Elias Aslaksen sa det: «Å være kristen, det er noe overvettes opphøyet noe! Ikke rokkes han av tidsånden, ikke av storfolk av noe slag, og heller ikke av flertallet eller mengden! Han lar seg kun lede av sitt hode, Kristus.»

Kjernen

Hva er de revolusjonære, frigjørende kjernelæredommene til Jesus Kristus og apostlene? Hvordan kan de brukes i praksis i hverdagslivet?

Last ned gratis e-bok

Jeg er korsfestet med Kristus

Dette heftet er basert på det som Paulus skriver i Galaterne 2,19-20: «Jeg er korsfestet med Kristus. Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.” Her forklarer Elias Aslaksen hva dette betyr, og hvordan leseren kan ha samme vitnesbyrd som Paulus i sitt eget liv.

Følg oss