Det jeg lærte da jeg lot Gud planlegge familien min

Marie hadde tatt en beslutning i tro – og hun visste at hennes tro ville bli prøvd.

Skrevet av Heather Crawford med Marie Kennedy
Det jeg lærte da jeg lot Gud planlegge familien min

Marie er mor til ni barn og bestemor til tjueto barnebarn. Hun har hatt et langt og lykkelig liv, men hun har også møtt mange prøver på sin tro gjennom årene. Gjennom disse prøvelsestider har hun lært å stole på Gud og hans ord.

Her er hennes historie:

Å stole på Gud

Da min mann og jeg hadde tre barn prøvde vi å finne ut hvordan vi skulle få endene til å møtes. Vi var begge kristne og vi hadde et ønske om å leve ved tro, så selv om det virket irrasjonelt, bestemte vi oss for at vi skulle stole på Gud når det gjaldt hvor mange barn vi skulle få.

Vi visste at det var en avgjørelse i tro og at vår tro ville bli prøvd. Men i våre hjerter hadde vi fred med valget vårt.

Aldri mer enn vi kan bære

Å vokse i tro for ens familie og for det daglige liv er en prosess. Men Gud har lovet at han ikke gir oss mer enn vi kan bære, og at han skal styrke oss til å bære det han sender. Vi fikk seks barn til, i tro på Guds ledelse. Det var tider da det virkelig ikke var lett, men Guds ord var en stor hjelp for meg.

Jeg kan ikke huske at jeg noen gang angret på min beslutning om å la Gud planlegge størrelsen på familien min. Selvfølgelig var det utfordrende dager – det var tider da vi ikke hadde mye penger, for eksempel. På ett tidspunkt hadde mannen min en jobb der han måtte jobbe fra kl. 15:00 til midnatt. I den tiden fikk ikke barna se ham mye på skoledager, og det var litt tøft. I den perioden så jeg min oppgave som mor som enda viktigere.

Det var ting vi måtte ofre, men midt i alt sammen kjente jeg at Gud gjorde et arbeid i meg – han forvandlet meg gjennom mine forhold og hjalp meg å vokse i tålmodighet og kjærlighet. Og likevel er det egentlig de gode tidene som jeg husker – å lage hjemmelaget brød på kjøkkenet med jentene mine, lykkelige dager på gården vår, med skøyting om vinteren, å ta imot barna når de kom hjem fra skolen med melk og hjemmelagde kaker.

Troens prøver

Det betyr ikke at det ikke var større prøvelser. Jeg mistet et barn i 24. uke av svangerskapet. Et vers som jeg ble minnet på var: «Herren ga, og Herren tok, Herrens navn være lovet!» Job 1,21.

Midt i dette svært triste forholdet kunne jeg samtidig kjenne en enorm fred. Jeg hadde full tro på at jeg kunne betro mitt liv, min familie og mine situasjoner helt i hans hender. Å vite at Gud hadde kontroll ga meg virkelig styrke og en veldig vilje til å tjene ham og å fortsette på den veien jeg hadde valgt, uansett hvilke situasjoner som skulle komme.

Da jeg var 54 fikk jeg et virus som skadet hjerte mitt. Det kom helt uventet, og jeg måtte holde meg til senga en stund. Jeg hadde jobbet som lærervikar i et par år, og måtte slutte midlertidig. Det dukket opp mange tanker om økonomi, og det var litt av en kamp å fortsette i tro. Jeg innså også at det ville ta lengre tid enn jeg hadde trodd å komme meg igjen. Alle mine barn var på skolen, men matlaging og renhold måtte fortsatt gjøres. Jeg gjorde det jeg kunne, men tok det litt rolig og hvilte når jeg trengte det.

En dag leste jeg om Josef og de mange situasjonene han kom opp i. Når jeg leste i det siste kapittelet i 1. Mosebok talte Gud veldig tydelig til mitt hjerte. «Vær ikke redde! Jeg vil sørge for dere og deres barn.» 1. Mosebok 50,21. Jeg ble fylt med en enorm trøst! Guds kjærlighet og godhet seiret!

Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte

Noen har mange barn. Noen kan ikke få barn, og det kan være like vanskelig for dem. Noen er single eller enker. Det handler ikke om hvor stor familien er; det handler ikke om noen av disse tingene. Det handler om hvor mye jeg stoler på Gud i alle områder av livet mitt. Det handler om hvor mye tro jeg har til å la ham lede meg på hans fullkomne måte, og om å komme inn i hvile midt i mine forhold.

Dette er et bevisst, aktivt, daglig arbeid hvor jeg velger å leve i tro og hvor jeg kommer inn til hvilen, slik at jeg kan høre Guds stemme.

Jeg har sett hvordan enkle valg jeg har gjort i tidligere år har hjulpet meg til å være et godt eksempel for de rundt meg, selv om jeg ikke var klar over det den gangen. Nå har vi ni dyrebare barn, og tjueto fantastiske barnebarn, som vi er svært takknemlig for. Gjennom årene har jeg sett mange ganger hvordan Gud har vært der for meg og min familie. Det minner meg om verset, «Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, og stol ikke på din forstand! Kjenn ham på alle dine veier! Så skal han gjøre dine stier rette.» Ordspråk 3,5-6. Det er helt sant – han gir oss alt vi trenger!

Siterte bibelvers er hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB88/07), utgitt av Norsk Bibel.