Du kan lyse opp verden!

Du kan lyse opp verden!

Hva slags lys er sterkt nok til å trenge gjennom et mørke som truer med å innhylle hele jorden?

5 min. ·

Forestill deg selv i et romskip som svever over jorden. Du flyter i stillheten og stirrer mot planeten du kjenner så godt. Du kan skimte konturene av kontinentene og øyene strødd over det store havet. Men utsikten er mørk. Ingenting rører seg unntatt skyene som kaster en enda dypere skygge over kloden. Det er ingen tegn til liv.

Men plutselig ser du et lite lysglimt! Et flimmer av lys som begynner i det små, men som vokser seg sterkere og sterkere inntil det er en kraftig stråle som kaster sitt lys utover mørket. Og så ser du et til, og et til, og enda et. Før du vet ordet av det er det et mangfold av disse lysene som skinner sterkt og bryter gjennom mørket som er så fast bestemt på å dekke hele jorden. Skyene blir tettere, skyggene samler seg, men lysenes utstråling kan ikke slokkes. Lysene fortsetter faktisk å skinne klarere og klarere.

Håp! Verden er ikke fortapt likevel. Det er liv midt i mørket.

Hva lyser opp en mørk verden?

Forestill deg nå at Gud og Jesus ser ned på jorden. Skaperverkets skjønnhet er blitt innhyllet i et mørke som med årene har blitt dypere og mer og mer ugjennomtrengelig. Et stort antall mennesker har lite eller ingen begrep om universets Skaper – opphavet til livet på jorden. Verden har vendt seg bort fra Gud, og blitt avhengig av seg selv. Den skaper sine egne lover, den mener at vitenskap overstyrer tro på skapelsen, den har ikke behov for Gud. Syndens og egoismens mørke har blitt de styrende makter. Selv mye av det som er merket «religion», og selv «kristendom» har blitt mettet med egeninteresse.

Kan du tenke deg hvor hjerteskjærende dette er?

Men et lys skinner gjennom syndens og vantroens mørke. Jesus ser ned på jorden fra der han sitter ved Guds trone, og ser en ung jente som står i sine livsforhold. Rundt henne er tro på Gud nærmest ikke-eksisterende. Tidsånden er enerådende. Folk lever etter sine lyster.

Men her står hun, fast i sin tro. Hun tror på Jesus, og hva han har gjort for henne, og hun er villig til å lide for hans skyld. Hun nekter å la seg påvirke av fristelser til synd, hun nekter å bli dratt inn av tidsånden. Hun motstår disse på grunn av sin tro; hun vet at hun har et høyere kall: et kall til å følge sin Herre og mester Jesus på veien som han banet for henne. Hennes ønske er å følge ham, å fornekte sin egen vilje, og ta opp sitt kors hver dag. (Lukas 9,23) Hun vet at dette er veien som fører til evig liv sammen med ham.

Kraft til å skinne

Hvilken glede for Jesu hjerte! Hvilken belønning han har i vente for denne jenta, som er villig til å skinne for hans skyld! Han hører nøye etter når hun roper etter styrke og kraft, når hun møter situasjoner hvor hun må kjempe, når det kommer prøvelser som er vanskelige å bære. Han snur seg mot sin Fader på tronen, og peker på henne. Han har vært her på jorden som et menneske. Han forstår fristelse; han har kjempet mot de samme tingene som hun møter i sitt liv. Menneskefrykt. Lyster. Stolthet. Egoisme. Forfengelighet. Han vet hvordan det er.

«Hjelp henne, Far!» roper han ut på hennes vegne. Han påpeker hennes trofasthet, hennes lengsel etter å være fri fra synd, hennes nød. Han går i forbønn for henne. Og i sin kjærlighet gir Gud henne all den kraft hun trenger for å stå gjennom hele prøvelsen. Det er energien som får lyset til å skinne. Så kommer hun triumferende gjennom og hennes lys skinner enda klarere.

Dere er verdens lys

Og her en ung mann på universitetet, og her en mor i sitt hjem. En kasserer. En pensjonist. En mekaniker.

Ettersom verden blir mørkere, og synden og Antikristens ånd får mer og mer makt over jorden, finnes det slike som ikke gir etter. De motstår påvirkningene fra en verden uten samvittighet. De fortsetter å skinne – de fortsetter å stå trofast. De har en Frelser som elsket dem nok til å forlate sin plass i himmelen og vise dem hvordan de kunne motstå fristelsen og overvinne synd, og de er villige til å gi opp alt på denne jord for hans skyld. Fordi han elsket dem så mye, elsker de ham igjen ved å beseire synden som bor i deres egen menneskelige natur slik at han skal få ha brødre og søstre. (Romerne 8,16-17)

Du kan være et av disse lysene som skinner! Du kan glede Jesus! Ditt liv kan være et fyrtårn i denne verdens mørke! Ditt liv kan være til Guds ære!

«Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner noen et lys og setter det under et kar, men i lysestaken. Da lyser det for alle som er i huset. Slik skal dere la lyset deres skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør og prise deres Far i himmelen.» Matteus 5:14-16.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.