Helt fri!

Helt fri!

Fedora Lewis forteller om hvordan korset gjorde henne helt fri fra sitt sterke temperament.

6 min. ·

– Korset er virkelig løsningen i alle situasjoner, sier Fedora begeistret. Fedora Lewis, fra Detroit, USA, var plaget av sitt sterke temperament. Nå forteller den 39 år gamle kvinnen hvordan korset gjorde henne helt fri.

– Korset er virkelig løsningen i alle situasjoner, sier Fedora Lewis begeistret. – Hjemme med mine seks barn – de følger med, vet du. De følger veldig nøye med. Og mer enn noe annet vil jeg vise dem at dette livet fungerer! Dette er et sant – ekte liv!

Fedora Lewis har et uvanlig strålende vesen. Med et ansikt som utstråler varme og godhet, forteller hun om hvordan hun kom til et korsfestet liv med Jesus.

– Da jeg vokste opp, oppdaget jeg at jeg hadde et skikkelig temperament. Skikkelig… «Ach..!» Et enormt temperament! Så mye aggresjon! Hvis man trykket på feil knapp, ville alt sammen komme ut, forteller Fedora engasjert og ikke så rent lite oppgitt.

– Jeg husker at jeg gråt på grunn av dette. Jeg ba: «Kjære Jesus, når skal jeg bli ferdig med dette?» Men så sa faren min til meg, – Bare korset kan gjøre deg fri. Og når du er fri; når sannheten har gjort deg fri, da er du virkelig fri!

Fedoras første reaksjon var: – Pappa, jeg vet ikke helt. Jeg tror at jeg alltid kommer til å være slik.

– Korset gjorde meg virkelig fri

Det var vanskelig for Fedora å se for seg at hun faktisk kunne slutte å være sint. Spesielt sammen med søsknene sine kunne hun kjenne hvordan sinnet formelig boblet i henne. Men Fedora fikk bønnesvar. Hun fikk en levende tro på det Jesus sier i Lukas 9, 23:
Om noen vil komme etter meg, da må han fornekte seg selv og hver dag ta sitt kors opp og følge meg. 

Fedora valgte ganske enkelt å tro på det hun leste i Bibelen. Hun fikk tro på at det var fullt mulig å etterfølge Jesus i sitt eget liv, han som fornektet lystene i kjødet sitt; hver eneste dag – i alle situasjoner.

– Det var mange ganger jeg falt; hvor det ikke lyktes. Men jeg ga ikke opp. Og ettersom tiden gikk, vokste troen. Stadig oftere vant jeg seier, sier hun – i det hun sammenligner de ulike fristelsene med det å være i krig. I denne indre krigen mot sinne og irritasjon, vant hun stadig mer seier.

Hva skal til for å komme til det samme livet?

Det høres så enkelt ut når Fedora forteller. Roen og sikkerheten i måten hun snakker på er forunderlig, og vitner om at dette er noe hun har prøvd og erfart i praksis. Men hva skal til for å komme til det samme livet?

– Jeg måtte bruke Guds ord og sette det ut i livet; hjemme – der jeg så ofte mistet besinnelsen.

Jeg lurer på om det er et bestemt gudsord som har vært til hjelp. Svaret kommer raskt: – For meg, da jeg var ung, dreide det seg om å «ta Guds fulle rustning på». For å seire i alle forhold hadde jeg virkelig behov for troens skjold, frelsens hjelm og Åndens sverd, slik det står om i Bibelen.

Ta på dere Guds fulle rustning, så dere kan holde stand mot djevelens listige angrep.(…)
Grip fremfor alt troens skjold, som dere kan slukke alle den ondes piler med.
Ta frelsens hjelm og Åndens sverd som er Guds ord.
Be til enhver tid i Ånden med all bønn og påkallelse. Vær årvåkne i dette, med all utholdenhet i bønn for de hellige. (Efeserne 6, 11.16-18)

– Jeg må forberede meg. For det er en kamp! fortsetter hun. – Jeg må be. Jeg må lese Guds ord. For min egen del måtte jeg gjøre det hver dag. Jeg klarte meg ikke uten.

Fedora forteller engasjert om hvordan hun ved hjelp av bønn, og Guds ord, fikk kraft og hjelp til å korsfeste (fornekte) de onde tendensene i kjødet. Etter hvert som tiden gikk kjente hun tydelig at temperamentet ble et stadig mindre problem. I stedet fikk hun kraft av Gud til å være tålmodig, og god mot søsknene sine.

– Og å seire på den måten … Det bare fylte meg med masse glede! sier hun med et stort smil. – Slik var det for meg. Mye glede. Korset gjorde meg virkelig fri. Og da jeg ble eldre, kunne jeg si: Jeg er korsfestet med Kristus. Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg. (Gal. 2, 20)

Fortsatt bruk for korset

Fedora snakker med en enkel og rolig overbevisning. Dette er et liv hun allerede har levd i mange år, og som hun frimodig kan bevitne at fungerer. Men er hun kommet så langt at hun ikke har bruk for korset lenger?

– Å, nei! svarer hun med en hjertelig latter. – Jeg trenger korset mer enn noen gang.

For selv om Fedora har vunnet seier i mange forhold i livet, kan hun fortelle at Gud stadig åpenbarer nye områder hvor hun kan komme til en dypere renselse.

– Men jeg arbeider fortsatt på dette området med sinne. Mange seire er vunnet, men jeg kjemper fortsatt mot denne fienden. Og jeg tror at jeg skal vinne fullstendig seier over denne fienden. Av hele mitt hjerte, tror jeg at jeg skal vinne seier.
Som mor til seks, hender det at det gamle temperamentet dukker opp igjen. Når barna krangler og maser, og alle vil ha hver sin bit av henne, kan Fedora kjenne frustrasjonen komme opp. Men da kjenner hun kampteknikken. Hun vet at hun ikke trenger å gi etter for fristelsen til å bli sint.

I sin travle hverdag har hun imidlertid ikke like mye tid til å lese i Guds ord som da hun var yngre. Hun forteller da at det å synge trosstyrkende sanger er til stor hjelp. Å synge sanger, skrevet av gudfryktige menn og kvinner som har levd et liv i troskap mot Gud, bringer en god ånd inn i hjemmet.

– Og alt som vil ha meg til å si: «Stille, alle sammen!», «Gå på rommet ditt» – og selvsagt må man gjøre det av og til, legger hun raskt til. – Men først må jeg bli helt rolig, også kan jeg organisere barna, sier hun med en hjertelig latter.

– Prøv det!

Jeg spør henne til slutt om hva hun ville sagt til noen som ikke tror på korsets kraft og hjelp til å seire i fristelsene.

– Hvis de ikke tror, vil jeg si – Prøv det først! Prøv det! Og hvis det ikke hjelper deg, da vet jeg ikke.. Da ville jeg blitt svært overrasket, ler hun.

– Men prøv det, for Den Hellige Ånd er så full av kraft, at han kan hjelpe deg i alle situasjoner.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.