Samson: Den uangripelige kraften av en pakt med Gud

Samson: Den uangripelige kraften av en pakt med Gud

Samsons styrke varte bare så lenge han var trofast mot sin pakt …

4 min. ·

På grunn av historien om Samson i dommeboken er navnet Samson synonymt med stor fysisk styrke. Men som vi vet, kom styrken som Samson hadde ikke fra regelmessig trening og å spise riktig (selv om han kanskje også gjorde det). Den sanne kilden til Samsons styrke kom fra hans pakt med Gud.

Samsons pakt med Gud

Historien om Samson forteller oss at han tilhørte en gruppe kalt «nasireer». En nasireer var noen som frivillig innviet seg til Gud ved en ed. Dette krevde at de ikke skulle drikke sterk drikke eller klippe håret. Så lenge Samson var trofast mot pakten, fylte Gud ham med styrke og det var bokstavelig talt ingenting som kunne overmanne ham. Han rev i stykker en løve med sine bare hender, drepte tusen menn på en gang med bare et kjevebein av et esel som våpen, rykket opp byporten til Gasa og bar dem på skuldrene opp på toppen av et fjell, osv.

På grunn av denne styrken som han hadde, var filistrene – Israels fiender, som dominerte dem på den tiden – alltid ute etter å drepe Samson. Men uansett hva de prøvde, var Samson uovervinnelig.

Det vil si, inntil han var utro mot sin pakt med Gud …

I et øyeblikk av svakhet avslørte Samson hemmeligheten bak sin styrke til Dalila, en filistisk kvinne han var sammen med. I det øyeblikket ble han beseiret. Filistrene barberte håret hans mens han sov, og kunne endelig ta ham til fange. Da han våknet, trodde han fortsatt at han kunne overvinne dem, men siden han hadde brutt sin pakt med Gud, hadde Herren forlatt ham. Nå var han som en vanlig mann. Filistrene stakk ut øynene hans og førte ham ned til Gasa og bandt ham, og han måtte male korn i fangehuset.

Vår pakt

Det er en alvorlig lekse å lære av Samsons historie. Hvis vi vil tjene Gud av hele vårt hjerte, er det viktig å forstå at vi også skal ha en fiende som alltid prøver å ødelegge oss. Satan forsøker alltid å hindre folk fra å tjene Gud, for å ødelegge deres liv i Gud slik at de ikke kan få den enorme åndelige makten som en helhjertet disippel får i sitt liv. Han er livredd for denne makten, som gir kraft til å seire over synden og mørkets krefter, fordi det er dette som en gang vil beseire ham helt og ødelegge hans rike.

Men så lenge vi er trofaste i vår disippelpakt med Kristus og tar vare på et rent sinn, er vi like uovervinnelige som Samson var! Vi får himmelsk makt i vårt liv til å seire over alt ondt; all fristelse! Og når kampen blir intens, vil Gud kontinuerlig fylle oss med ny styrke for å fortsette, så lenge vi ikke gir opp og gir etter for fienden.

«For Herrens øyne farer over hele jorden for kraftig å støtte dem som er helt med ham i sitt hjerte. Du har båret deg uforstandig at i dette, for fra nå av skal du alltid ha krig.» 2. Krøniker 16,9.  

Men hvis vi, som Samson, blir lei av å motstå synden, slik at vi gi etter for fristelse og slutter å være trofaste, og slipper urenhet inn i hjertet, da mister vi også styrken som vi får fra Herren. Da blir vi bare vanlige mennesker uten guddommelig styrke, og blir lett tatt til fange av alle slags onde. Da har vi ikke den kraften vi trenger når fienden kommer.

En annen slags styrke

Vi kan ikke overvinne Satan med mindre vi har kraft fra Gud i våre liv, og denne kraften får vi bare i forhold til vårt hjertes renhet og vår trofasthet. Det hjelper ikke å slite i egen kraft for å gjøre det gode. Hvis vi vet at vi har brutt vår pakt med Gud og lever på en måte som ikke er i samsvar med Guds vilje, eller forsøker å beholde bare litt av vår egen vilje, har vi ikke den styrken som er nødvendig å seire i fristelsen. Vi trenger en annen form for styrke for å sire over synden – vi trenger guddommelig kraft gjennom Den Hellige Ånd.

Mange har delt Samsons skjebne. På grunn av utroskap har de mistet kraften de hadde i sitt liv. De har slukket Ånden. (1. Tessaloniker 5,19.)

Men Samsons historie er ikke en skjebne som vi må dele! Vi kan bevare våre hjerter i renhet, og vi kan rett og slett være trofaste for å holde vår disippelpakt – å tjene Gud istedenfor oss selv. Da får vi en endeløs tilførsel av kraft fra Herren, og vi ser tydelig hva vi kjemper for. Da er vi uovervinnelige i kampen mot synden!

Du kan lese hele historien om Samson i Dommerne 13-16.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.