Hva betyr det å alltid være glad?

Hva betyr det å alltid være glad?

I Bibelen står det «Vær alltid glade!» Men hvordan kan jeg få det til?

4 min. ·

I Bibelen står det «Vær alltid glade!»  Men hvordan kan jeg få det til?

Midt under arbeidsdagen dukker det opp en annonse på PC-en min, med reklame for en tropisk feriedestinasjon, med blått vann, hvite strender, palmer og sol. «Det hadde sikkert vært hyggelig …,» tenker jeg for meg selv. Livet kan virke som en uendelig rekke oppgaver som må gjøres, regninger som må betales, en «to-do-liste» som bare synes å bli lengre, og en kropp som blir mer skrøpelig med årene. For ikke å nevne de mer alvorlige situasjonene som noen ganger dukker opp – motgang som jeg ikke selv har valgt, men som jeg vet at Gud har bestemt.

Hvis jeg bare kunne dra på en ferie; hvis jeg bare kunne _______, da ville jeg være fornøyd. Her kan man fylle inn hva man vil. Hvis jeg bare kunne tjene mer penger; hvis jeg bare kunne være frisk; hvis jeg bare kunne få drømmejobben, og så videre og så videre, i det uendelige!

Disse tingene kan være bra, og ofte gjør de meg glad for en stund. Men uten dem er jeg tilbake i min kjedelige hverdag, og lengter etter dem igjen. Det virker som min lykke er helt avhengig av å få det jeg vil. Men må det være slik?

Få del i Kristi lidelser

Et av de mest kjente versene i Bibelen er bare tre ord langt: «Vær alltid glade!» (1. Tessaloniker 5,16) Det er skrevet som en befaling, ikke en anbefaling. Så da vet jeg at det må være mulig å gjennomføre det! Gud gir oss ikke bud som er umulig å holde! Alltid! Det betyr akkurat nå, i dag, i dette øyeblikket, i denne situasjonen, med kroppen jeg har, den jobben jeg har, hjemmet jeg har, omstendighetene jeg er i. Men hvis denne gleden ikke er forbundet med forholdene, hvor kommer den da fra?

Vi finner et pekepinn i 1. Peter 4,13, «Men i samme grad som dere har del i Kristi lidelser, skal dere glede dere…»

Peter skriver om å glede seg, fordi jeg kan få del i Kristi lidelser. Men hvordan kan lidelse være noe gledelig? Kristi lidelser var de lidelsene han opplevde da han ikke skulle synde. Et liv i seier over synd er et svært lykkelig liv, og ingen andre kortvarige gleder kan sammenlignes med det! Som kristen kan jeg også få del i disse lidelsene, uavhengig av mine jordiske eiendeler eller situasjoner, og resultatet er et seirende liv som fyller meg med glede!

Glede som kommer av lidelse

Kanskje jeg føler at jeg har blitt urettferdig behandlet. Det jeg virkelig ønsker å gjøre er å ta igjen. Bli skuls. Synden i meg vil noe, den vil bli sint og fornærmet. Men da tar jeg opp en kamp for ikke å synde – ikke å være mistenksom, bitter eller irritert. Jeg fornekter mine syndige lyster det de vil. Og fordi de ikke får det de vil, så lider jeg. Jeg får del i Kristi lidelser, og resultatet er seier!

Jeg kommer til den rene gleden i min ånd som ikke er avhengig av følelsene mine, forholdene mine, hvordan de andre behandler meg, eller noe som helst annet. Da er det mulig å glede seg – alltid! Det ville sikkert vært fint med en ferie akkurat nå, men hvis det ikke skjer dempes ikke den indre gleden som jeg har. Jeg kan heller bruke anledningen til å kvitte meg med enda mer utakknemlighet og krav i mitt kjød, og bli fylt med den ekte, varige gleden som kommer fra å gjøre Guds vilje og å bli forvandlet.

Jeg har en trofast Skaper som vet hva som er best for meg. Jeg kan gjøre Guds vilje i dag, få del i Kristi lidelser og bli fylt med seiersglede! Derfor er Jesu sanne disipler de lykkeligste menneskene på jorden.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.