Hva er fordelen av å være ren av hjertet?

Hva er fordelen av å være ren av hjertet?

Vi må være klar over hvor mye verdi det er i å holde våre hjerter rene og rettferdige.

6 min. ·

«Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud.» Matteus 5,8. Å være ren er å overvinne all bevisst synd som man blir fristet til slik at man kan stå foran Guds ansikt med god samvittighet.

Vi lever i en tid da renhet ikke er noe folk tenker på eller snakker om. Det er vanligere å høre mer om temaet «å leve drømmelivet», «å få mest mulig ut av livet med minst mulig arbeid», og «gjør det som føles godt». Om det er synd eller ikke er ikke en del av ligningen, så lenge det føles riktig for min sjel. Det sies ikke mye om hvordan man kan tjene Gud, bli fri fra synden og leve i renhet.

Å jage etter drømmelivet brukes ofte som unnskyldning for å leve med seg selv som hovedfokus i alt man gjør, og for å gi etter for all slags lave og skitne ting som styrer verden i dag. Sannheten er at selv om dette kan høres ekstremt ut for noen, så er dette en tendens som ligger nær til for oss alle, uansett alder eller kjønn. Og mens det kanskje ikke viser seg som åpenbar synd, kan vi finne det i mange ulike varianter dypt inne i vårt hjerte. Det er mye latskap, utakknemlighet og å trakte etter det man ikke har. Mange tanker om «hva hvis», eller «om jeg bare …», og ønsker om mer nytelse og mindre ansvar. Det er derfor så mange mennesker er misfornøyd med livet og tror at hvis de bare kunne leve sin egen versjon av et ideelt liv, så ville de være lykkelige. På denne måten blir urenhet tilslørt og presentert som «god». Hele verden søker mål og mening, men i de gale tingene.

Renhet må være stort i våre øyne!

Ordspråk 12,5

«De rettferdige tenker bare på det som rett er, de ugudelige legger svikefulle planer.»

Å holde seg ren innebærer å holde sine tanker og hjerte til det som man vet er godt og rett. Det innebærer å sjekke sine handlinger og sikre at de har riktig motiv. Men renhet er også en ting til: Det er å ha kontroll over følelsene som man lar styre dagen sin. Det er en trend å leve etter hva som føles «rett for meg». Å holde seg ren er å velge å tenke, si og gjøre det rette uansett hva man føler.

La meg illustrere

Vekkerklokken ringer og jeg må ut av min varme seng … igjen. Jeg står opp gretten, og klager på dagen fordi jeg vet at den bare inneholder arbeid og mer arbeid, og jeg vil bare ha litt tid for meg selv. Jeg lar disse følelsene brygge seg opp inne i meg, og ved slutten av dagen hater jeg livet mitt. Hvis jeg bare kunne gjøre hva jeg faktisk vil gjøre! Hvis bare livet mitt var annerledes.

Eller det motsatte bildet

Vekkerklokken ringer og jeg må ut av min varme seng … igjen. Jeg føler meg bare gretten, og kjenner straks at jeg fristes til å trampe rundt og klage på dagen som ikke inneholder noe annet enn arbeid og å gjøre ting for andre mennesker. Men i stedet velger jeg å takke Gud for at jeg får leve en dag til, og for muligheten til å gjøre det jeg må gjøre. Jeg går følgelig lykkelig på jobb, og mens dagen er lik alle andre dager, er mitt indre lett og fri. Ved Guds nåde holder jeg meg ren fra disse tunge og utakknemlige følelser!

Tanker og følelser flettes i hverandre, og det er ofte vanskelig å forstå hva som er hva. Men tenk på den friheten man kan ha når man holder seg ren fra de tingene som drar en ned!

Urenhet er et angrep på ens forhold til Gud. Å holde seg ren er å vise Gud at man elsker ham og er takknemlig for hvordan han har gjort det for en i dette øyeblikk. Å holde seg ren er og ikke tillate seg selv å bli sugd inn i mangelen på god moral som er så utbredt i dag.

Å holde seg ren er et valg som man tar, og det er så mange fordeler! Og når man begynner å oppleve fordelene, vil man oppleve mer! Og holder man seg ren lenge nok, vil man ikke lenger tilbake til det man hadde før.

Vi kunne egentlig oppsummere fordelene av å holde seg ren med ett ord: Glede! Men la oss bryte det ned slik at vi kan forstå det tydeligere.

Hva er fordelene med å holde seg ren?

En god samvittighet!

Man kjenner ikke lenger skyld og bekymring for valgene man gjør og hvilken vei livet ens tar.

En klar retning!

Man opplever en klar retning og hensikt i livet sitt, og ingen dag er bortkastet uansett hva som skjer rundt en i hverdagslivet. Synden skygger synet, men når man er ren er Gud i stand til å føre ens veier som han vil.

Man kan ikke røres ved!

Retningen verden tar har ikke noen innvirkning på ens tanker, følelser og handlinger. Dårlig moral kan ikke røre en fordi man holder seg selv ren! Man kan «fly som en ørn» over alle disse tingene, fordi ens rike ikke er av denne verden. (Jesaja 40,31; Johannes 18,36)

Ingen motløshet eller dårlige dager!

Å kjempe mot tanker og følelser som drar en ned kan få de dårlige dagene til å bli snudd til de beste dagene! Dette er dager som man kan bruke som en mulighet til å bli renset og bli fri fra synd. Man trenger aldri å oppleve en «dårlig dag» igjen!

Tilfredshet! Oppfyllelse og lykke!

Man trenger ikke lenger å ha det perfekte drømmelivet! Man kan finne tilfredshet, oppfyllelse og lykke i livet som man har akkurat nå, fordi man er ren fra krav, utakknemlighet og uro!

Evig liv!

Holder man tankene og hensiktene rene i alt man gjør, har man den beste åndelige forsikring for evig liv! Det er ingenting som kan sammenlignes med å vite at hvis Jesus skulle komme tilbake akkurat nå, så ville han finne meg ren! Det er ingenting i veien mellom seg selv og Skaperen!

«Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud.» Matteus 5,8. Det er et herlig løfte. Å holde seg ren lønner seg for et godt liv her på jorden, og er også til evig gagn.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.