Hver situasjon er en mulighet

Hver situasjon er en mulighet

Som mor til en stor familie har jeg blitt spurt en rekke spørsmål.

5 min. ·

Folk lurer på om jeg koker alle måltider i én stor gryte, noe jeg ikke gjør. De spør om klesvask, om vi har flere vaskemaskiner og tørketromler, men nei, vi har bare ett sett. De lurer på om vi har et stort hus, og det har vi. Og de spør om hvordan jeg klarer det. «Hvordan gjør du det? Jeg har bare to, og jeg blir gal!»

Jeg er ikke en supermamma. En ting folk ofte sier til meg er: «Du må være skikkelig organisert!» Dette er så langt fra sannheten at det er hysterisk morsomt. Jeg glemmer avtaler og huset mitt er ofte rotete. «Når du har så mange barn må du ha et system», utbryter de. Jeg har jobbet hardt for å holde ting under kontroll. Vi har hatt oppgavetabeller og rengjøringsøkter, og panikkrengjøringen like før gjestene ankommer. Men det går ikke alltid knirkefritt, og livet går sin gang.

Så hvordan «klarer» jeg det?

Takknemlighet

Det viktigste i livet er takknemlighet. Takknemlighet og elendighet kan ikke eksistere sammen. En ting jeg har vært svært takknemlig for er at Gud vet nøyaktig hva jeg trenger, slik at jeg kan se min egen synd. Når for eksempel alt rundt meg er kaotisk, kan Gud åpenbare for meg at det er synden i meg som gjør meg irritert, ikke kaoset. Støyen og barna kan få fram min irritasjon, men den var inni meg hele tiden. Uten at jeg kom oppi en situasjon som provoserte den fram hadde jeg kanskje aldri visst at irritasjonen var tilstede. Men når jeg nå ser det kan jeg ydmyke meg selv og nekte å la irritasjonstankene forbli. Ved å kjempe mot min egen synd oppnår jeg fred. Fred midt i kaoset. Det er ikke det som skjer i huset som bestemmer min lykke, men om jeg kan gi slipp på mine egne krav.

Erkjenne min nød

Jeg tror fast på at Gud får alt til å samvirke til gode. (Romerne 8,28) Denne troen prøves for mødre i søvnløse netter og travle dager, når man rydder opp i endeløst rot og megler i søskenkrangel. Jeg kommer til slutten av min egen naturlige godhet, og jeg må be Gud om tålmodighet, veiledning og hjelp. Når jeg ber til ham styrker han meg til å adlyde hans ord, heller enn å gi etter for utålmodighet eller irritasjon. Da kan jeg være tålmodig og mild der jeg ellers ikke ville ha klart det. Jeg hadde ikke vært i stand til å «klare det» uten den hjelpen jeg får fra ham hver dag!

Benytt muligheten til å velsigne!

Med en så stor familie er det ingen ende på ting å ta vare på. I tillegg til vanlig husarbeid, matlaging og handling, trenger barna skyss, og det er tannlegetimer, legebesøk, og skolerelaterte aktiviteter.

En ting som helt sikkert bringer lykke i livet er å bruke hver eneste mulighet til å velsigne og gjøre godt. Hvis jeg ergrer meg over å måtte kjøre en av ungene når jeg har ting å gjøre hjemme, kaster jeg bort en sjanse til å bruke bilturen til å bygge en bedre hjerteforbindelse med det barnet. Hvert barn er forskjellig, og det som fungerer med ett barn fungerer ikke med et annet. Det er viktig å erkjenne for meg selv at jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre, å be om hjelp, og å være fleksibel.

Tillit til Gud

Å bekymre seg for morgendagen er også en enorm sløsing med tid, og det går helt imot Guds vilje, slik det står skrevet i Matteus 6,34: «Vær da ikke bekymret for morgendagen. … Hver dag har nok med sin egen plage.» I dag har nok ting å ta tak i. Jeg har ofte blitt oppmuntret i vanskelige situasjoner at jeg aldri trenger å bekymre meg. Jeg kan bare være trofast øyeblikk for øyeblikk, og Gud vil gi nåde.

«Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, og stol ikke på din forstand!» Ordspråk 3,5. Gud gir visdom og styrke når vi søker ham. Å ha en stor familie har gitt meg utallige muligheter til å søke visdom! Selv slitne, travle dager er fylt med skatter når vi søker ham. Disse «skatter» er mulighetene jeg har til å finne min egen synd, å erkjenne det, og be til Gud om kraft til å seire. Når jeg velger å gå mot min egen synd og fornekte min egen vilje i kraft av Den Hellige Ånd, blir jeg mer og mer fri fra slik jeg er av naturen!

Disse små daglige muligheter kommer til alle, og de er svært verdifulle. For meg kan de komme akkurat når jeg er opptatt med barna. For andre kan de finnes i den lange køen, møtet med en irritabel medarbeider, eller den pinlige feilen. Disse små situasjonene som dagen består av kan virke så vanskelige i øyeblikket. Men i den store sammenhengen er de bare muligheter til å bli frigjort fra synden som gjør livet tungt og vanskelig. Når jeg velger å gjøre bruk av disse mulighetene og motstår mine egne syndige tilbøyeligheter, så er jeg fri til å tjene Gud og de andre rundt meg med glede!

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.