Hvordan jeg kan ha et «vekket øre»: En mors perspektiv

Hvordan jeg kan ha et «vekket øre»: En mors perspektiv

Hva hører et disippeløre som er så annerledes enn det man vanligvis hører og sier?

«Herren, Herren har gitt meg en disippeltunge, så jeg kan styrke den trette med mine ord. Han vekker mitt øre hver morgen, han vekker det for at jeg skal høre som disipler hører.» Jesaja 50,4.

Hva sier en disippeltunge, og hva hører et disippeløre som er så annerledes enn det man vanligvis hører og sier? Og hva hører egentlig jeg når jeg våkner om morgenen? Ofte hører jeg et overdøvende klagerop, fra en trøtt kropp. Og kanskje et dårlig humør som kommer krypende, med sine klagende toner av utakknemlighet og misnøye.

Her hos oss er det fem barn og ungdommer som skal opp, og videre på skole og jobb. Jeg vet at måten de blir møtt på om morgenen kan ha en stor innvirkning på dagen deres videre.

Har jeg lyttet til Herren på morgenkvisten? Så jeg kan styrke den trette med mine ord. Ikke bare gjør det godt for meg selv, slik at jeg slipper å høre på min egen misnøye og utakknemlighet, men jeg kan også styrke barna mine, mannen min og de rundt meg.

Hvordan kan jeg høre som en disippel?

Det er jo egentlig ikke naturlig for meg, det naturlige er jo å høre og kjenne godt etter hvordan jeg har det i dag, og hva mine behov er. Hvordan kan så Herren få sagt meg noe midt oppe i alt dette?

For meg så handler det om å være veldig bevisst på hva jeg lar meg selv få lov til å tenke, og ofte er det helt nødvendig å be til Gud og tenke på et vers fra Bibelen som jeg kan binde tankene mine til.  Jeg kan nekte å lytte til det som ødelegger dagen min, og høyst sannsynlig resten av familien.

Det får så veldig store konsekvenser for alle i huset når jeg våkner i dårlig i humør og har krav til de andre. Det trengs øvelse for å høre hva Gud vil si meg. Og det trengs stor interesse for saken. Og når Herren har fått vekt mitt øre, da kan det bli en fantastisk dag. Gud vil gi meg ord som styrker de rundt meg, som oppmuntrer.

En disippeltunge

For et heldig barn eller ungdom, som kommer hjem fra skole og jobb og møte varme, takknemlighet og godhet. Hvis de da har møtt litt vanskelige, kanskje vonde, ting i løpet av dagen, så kan mine ord og utstråling være med på å oppmuntre og trøste.

Og her er det bare å øse ut, velge sine ord og gjerninger fra øverste hylle når det gjelder godhet og kjærlighet. Ingen ting å spare på her. Jo mer du øser ut, jo mer får du å øse av. Og det fantastiske er at Herren kan vekke mitt øre hver morgen. Uten unntak. Men dette er så å si umulig uten bevisste valg gjennom hele dagen. Og et brennende ønske om å høre hva Gud har å si meg og vilje til å gjennomføre det. Han trenger mine armer, ben og tunge.

Dette er et ganske annet liv, enn å streve etter mest mulig fordeler, nytelser og lettvinte løsninger for meg selv. Eller at jeg fortsatt er opptatt av noe som skjedde på jobben eller på sosiale medier. Hvordan jeg tar det, har faktisk en enorm betydning for de rundt meg. Ved å la Herren vekke mitt øre hver morgen, kan jeg skape en oase av varme og godhet for de rundt meg.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.