Hvordan kan jeg finne meningen med livet?

Hvordan kan jeg finne meningen med livet?

Hvorfor kan livet noen ganger føles så tomt og turbulent? Er det en vei til sann fred og oppfyllelse?

8 min. ·

Bli voksen, få en utdannelse, få en god jobb, starte en familie. Det er der du finner lykke, får man høre.

Eller kanskje er du en nonkonformist, og du må finne din egen vei, selv finne ut av ting. Du tror at du vil finne fred og mening gjennom oppdagelse og ved å tenke selv.

Kanskje disse stier er kjente for deg – kanskje du er på en av dem akkurat nå. Ved å gå på dem har du kanskje til og med smakt en grad av lykke og fred. Men har du noen gang lurt på hvorfor den følelsen er så flyktig, hvorfor du er full av uro, misnøye, og utakknemlighet i stille øyeblikk og når du er alene? Det må da finnes en måte å holde fast på freden på; å kunne komme ut av de ulike prøvelser og situasjoner i livet med gleden sin styrket istedenfor tappet?

Finnes det et svar?

Menneskeheten har lenge slitt med å finne svar på spørsmål som disse; å forstå hensikten med vår ferd her på jorden. Vi elsker å forstå, å fatte den verden vi lever i. Vi forstår at vi er født og at vi dør, det er i hvert fall åpenbart. Men vi trenger hjelp med det som skjer i mellom disse to hendelser. Det vi trenger er tro!

Gud ga oss sine sannheter gjennom sitt ord, og i dem har vi alle svarene for å leve et overveldende lykkelig og meningsfylt liv.

«Jeg liker ikke det ordet», tenker du for deg selv, «det er så vagt. Hvis det fantes svar på liv og hemmeligheter til sann lykke og hvile, så ville de ha vært skrevet ned et sted, de ville ha blitt delt gjennom hele verden.» Det kan komme som et sjokk for mange mennesker, men det er nettopp det de er! Gud ga oss sine sannheter gjennom sitt ord, og i dem har vi alle svarene for å leve et overveldende lykkelig og meningsfylt liv. Og ikke bare det, men også løftet om å dele en evighet i himmelen sammen med Faderen og Sønnen.

Jeg er kristen, tenker du, jeg er tilgitt, jeg leser Bibelen, og jeg lider fortsatt av fortvilelse, sinne og uro. Ja, det kan være, men har du noen gang lest i Bibelen som et lite barn med et vidt åpent hjerte? Ikke gjennom stemmen til en søndags morgen preken, men med tro på og forventning om at det du leser har evnen til å forandre livet ditt – til å frigjøre deg fra et liv i tomhet til et liv av mening og hensikt!

Den som tror på ham

La oss åpne til et skriftsted som er en favoritt blant pastorer, Johannes 3,16. «For så har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.» Joda, jeg har hørt det før; Gud elsker oss så mye at han sendte sin Sønn ned fra himmelen for å dø for oss, og hvis jeg nå tror på ham så er mine synder tilgitt for evigheten, såpass har jeg skjønt. Gjennom din egen likegyldighet og overfladiskhet kan du gå glipp av hemmeligheter som har ligget foran deg hele livet. La oss lese det igjen: «For så har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.» Når jeg tar meg tid og grunner litt på dette verset, er det et par ting som plutselig blir klare. At Gud elsket menneskene så mye og ønsket å hjelpe dem så mye at han sendte sin eneste Sønn – ikke sin andre eller tredje sønn – sin eneste Sønn til jorden for å ta på seg vår tilstand; for å bli et menneske. Og for det andre, at hvis jeg i mitt forhold her på jorden velger å tro det, går jeg ikke fortapt, men jeg kommer til å dele evigheten sammen med ham. Troen begynner nå å røre på seg, ikke bare tro på en evighet med ham, så fantastisk som det høres ut, men også et liv der jeg ikke skal «fortapes», men i stedet bli fornyet.

At Gud elsket menneskene så mye og ønsket å hjelpe dem så mye at han sendte sin eneste Sønn – ikke sin andre eller tredje sønn – sin eneste Sønn til jorden for å ta på seg vår tilstand; for å bli et menneske.

Dette egger meg – en kjærlighet så stor at han var villig til å dø for meg. Dette får meg til å spørre meg selv: Hvis betingelsen for å få dette løftet er at jeg skal tro, hva betyr det da egentlig. «å tro»?

Det er mange «troende», folk som ikke har problemer med å tro at Jesus en gang gikk her på jorden og var blant oss og døde for våre synder. Men det ville være ganske trist hvis det var betingelsen for løftene, bare å erkjenne det. Hvorfor sliter du da fortsatt i det daglige liv?

Før troens flimmer som ble antent av Johannes dør ut med vår menneskelige fornuft og tvil, la oss lese et skriftsted til, i Matteus 7,21, «Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje.» Deri ligger åpenbaringen, en «game changer». Å tro betyr å utføre Guds vilje, ikke bare å forkynne hans navn.

En ny skapning!

Umulig, sier du, jeg har prøvd å «være god» før, å være en «bedre person». Kast alt det der ut av vinduet, bli kvitt dine menneskelige tanker og resonnement! Det bør ikke være så vanskelig hvis du alvorlig tenker på hvor langt de har ført deg, og hva de har brakt deg. Vi snakker ikke om å bli en litt bedre person. Guds ord kaller dem som har tro til å følge i Jesu fotspor en helt «ny skapning». (2. Korinter 5,17) Det er muligheten du har, et helt nytt vesen! Slutt å begrense Guds makt med din egen tvil og menneskelig forståelse! Grunnen til at denne veien fortsatt er et mysterium for nesten hele verden er at svært få mennesker er villige til å oppfylle betingelsen: å gjøre Guds vilje og være lydige mot ham.

Slutt å begrense Guds makt med din egen tvil og menneskelig forståelse!

Hvis du allerede er fornøyd med deg selv og hvordan livet ditt er og den personen du er, så er jeg overrasket over at du har lest så langt – denne veien er ikke for deg. Men hvis du lider under syndens byrde, under hvordan andre lider på grunn av dine handlinger, og at du ikke kan finne sann hvile og oppfyllelse, så slipp denne troen inn i ditt hjerte: «Ved å tro Guds ord og å gjøre det i mitt liv kan jeg vandre som Jesus vandret og komme til samme resultat.»

Når du begynner på denne veien begynner en stor hemmelighet å åpenbares for deg – at det var dine egne lyster og begjær som gjorde deg ulykkelig og bandt deg, og det er grunnen til at så få mennesker vet svaret. De har aldri gått i tro på denne veien, hvor man fornekter disse lystene og velger Guds vilje i stedet, og derfor kommer de aldri til å vite det. Ved Guds nåde har jeg sagt litt om det her, men det er bare ved å gjøre det i ditt eget liv at dine spørsmål virkelig besvares, og du finner hvile for din sjel og en hensikt med dine dager ettersom Gud begynner å åpenbare sin vilje i ditt liv.

Det jeg har skrevet om her er min tro og min hensikt – å vandre som Jesus vandret i lydighet til Faderen. Har jeg min egen vilje, og lyster som kommer i veien? Absolutt! Men ved bønnens makt og tro på Guds ord slik som det står skrevet får jeg makt til å knuse disse egoistiske, bindende krefter i mitt liv og åpenbare Kristi dyder. Dette er virkelig et liv verdt å leve, og jeg vil bruke mine dager på jorden på å forberede meg på en evighet som jeg er verdig.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.