Hvordan vet jeg at Bibelen ikke er oppdiktet?

Hvordan vet jeg at Bibelen ikke er oppdiktet?

Jeg har lest og lært av den hele mitt liv, men hvor kan jeg finne bevis på at Bibelen faktisk er sann?

4 min. ·

Har du noen gang spurt deg selv: «Hvordan vet jeg at Bibelen ikke er oppdiktet?» Det er et stort spørsmål.  Jeg tenker på det i dag, og spør meg selv om hvordan jeg egentlig vet det…

På nettet finner jeg mange forskjellige svar. Vitenskapelig og historisk nøyaktighet, oppfylte profetier, osv. Men hvordan vet jeg at Bibelen gjelder akkurat for meg, for det livet jeg lever akkurat nå, i den tiden vi er i?
Bibelen har vært grunnlaget for mitt liv siden jeg var en liten jente. Jeg husker at jeg satt sammen med min mor og mine søsken da hun leste bibelhistorier for oss før sengetid. Historiene var levende for meg. Troshelter som gjorde store ting ved Gud. Jesus og apostlene som utførte mirakler. Jeg var ekstra glad i historien om Esther. Et ekte eventyr, om en jente som ble dronning og reddet sitt folk! Bildene som avspilte seg i hodet mitt da jeg la hodet på mammas skulder og lyttet, har egentlig aldri blitt borte.

Mer enn en eventyrbok

Da jeg vokste opp begynte jeg å forstå at Bibelen ikke bare er en eventyrbok. Jeg lærte at historiene og Bibelens lære fortsatt er relevante i dag. De er en veiviser for meg, for å veilede meg på veien jeg må gå i livet mitt. Livet som Jesus og disiplene levde, som er gjort så levende i Bibelen, har gitt meg en mal for mitt eget liv.

Jeg spør en venn om hun kan gjøre emnet litt klarere. Hun er en eldre kvinne, og jeg har tillit til hennes visdom og erfaring. «Vi vet at Bibelen er sann og at den er Guds ord fordi når vi gjør det som står skrevet, blir resultatet også akkurat som det står. For eksempel, hvis jeg gir, blir jeg lykkelig. Hvis jeg ydmyker meg selv, får jeg nåde. Hvis jeg ber til Gud, hører han og svarer meg, osv.» (2. Korinter 9,6-7; Jakob 4,6; Jeremia 29,12-14)

Svaret hennes får gjenklang hos meg. Jeg vet at dette er noe som jeg har opplevd selv. Det begynner med et skritt i tro, og når jeg er lydig mot denne troen, begynner jeg å oppleve at prinsippene som er skrevet i Bibelen kan forandre livet mitt, og så styrkes troen enda mer.

Vi vet at Bibelen er sann og er Guds ord, fordi når vi gjør det som står skrevet, blir resultatet også akkurat som det står.

Hvordan har troen påvirket livet mitt?

Jeg tenker tilbake på livet mitt. Jeg kan se at ettersom jeg har arbeidet med og vært lydig mot Guds ord i løpet av årene, har det faktisk skjedd en forandring i livet mitt. Jeg vet at det fortsatt er mye igjen før det arbeidet Gud vil gjøre i livet mitt er fullført, men jeg kan også se at det allerede er skjedd en forvandling i meg.

For eksempel, av naturen er jeg veldig bekymret. Jeg kunne bekymre meg for alt. Fremtiden. Fortiden. Familien min. Jobben min. Men i Filipperne 4,6-7 står det: «Vær ikke bekymret for noe, men la i alle ting bønneemnene deres komme fram for Gud i påkallelse og bønn med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og deres tanker i Kristus Jesus.»

Jeg har virkelig jobbet med dette verset i mitt liv. Jeg har bedt til Gud, og jeg har kjempet mot bekymringstankene som kommer så lett til meg. Og sakte men sikkert har jeg oppdaget at Guds fred kommer inn i mitt hjerte og mitt sinn. Jeg lærer å stole på ham og ikke være bekymret for noe, og jeg merker den lovede roen og freden som kommer ved det. Jeg opplever at Guds ord er sant!

Det største underet av alle

Når jeg nå tenker på trosheltene jeg pleide å høre om, så vet jeg at jeg kan bli en av dem. Miraklene som skjedde; jeg kan selv bli en av disse historiene. Ikke at jeg slår ihjel kjemper eller gjør vann om til vin. Men på grunn av tro, og lydighet mot troen, blir jeg forvandlet. Det er det største av alle undre, og kan ikke gjøres uten Guds ord.

Så hvis du spør, «Hvordan vet jeg at Bibelen ikke er oppdiktet?» så utfordrer jeg deg. Prøv å leve det livet som den lærer oss. Vær lydig. Bare se om du ikke selv får oppleve sannheten i den.

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.