Hvorfor vil ikke Gud høre på meg?

Hvorfor vil ikke Gud høre på meg?

Har du noen gang følt at Gud ikke hører på deg? Hvorfor gir ikke Gud svar på dine bønner?

4 min. ·

Noen ganger kan livet oppleves som litt overveldende. Men hvem kan du vende deg til når det virker som om Gud ikke engang hører på deg?

Har du noen gang følt at Gud ikke alltid svarer bønnene dine? Har du noen gang hatt en slik dag hvor ting bare går galt, og til slutt ligger du på sengen, med en tårevåt pute fordi uansett hvor mye du roper ut til Gud, er det ingenting som noensinne forandrer seg? Hvorfor gir ikke Gud svar på dine bønner?

«For vi vet at alle ting samvirker til gode for dem som elsker Gud, dem som etter hans råd er kalt.» (Romerne 8, 28)

Hvis du tror at alle ting samvirker til gode, er det da ikke mer sannsynlig at Gud rett og slett svarer dine bønner på en annen måte enn du hadde forventet?

Du kan ikke flykte fra dine prøvelser

Tenk deg at du har å gjøre med noen sinte kunder på jobben. De raser og kjefter på deg, og inni deg kan du føle sinne koker opp. Du vet at hvis de ikke drar snart så vil du koke helt over og virkelig la dem få høre det!

Du kan be om at kunden ikke kommer tilbake, fordi du egentlig ikke tåler å bli kjeftet på en gang til. Eller kanskje du tar det et skritt videre og innser at du som kristen ikke skulle ha reagert med sinne. Du ber, «Å, vær så snill og ikke la kunden komme tilbake, jeg ønsker egentlig ikke å bli så sint igjen.» Men allerede neste dag kommer samme kunde tilbake for å kjefte mer på deg! Er ikke dette det motsatte av det du ba om?

«Mine kjære! Undre dere ikke over den ilden som kommer over dere til prøvelse, som om det var noe merkelig som hendte dere. Men i samme grad som dere har del i Kristi lidelser, skal dere glede dere, for at dere også kan juble i glede når hans herlighet blir åpenbart.» (1. Peter 4, 12)

Hvorfor ber du om at trengslene skal forsvinne? Du kan ikke gå gjennom hele livet uten noen gang å møte noen som gjør deg sint. Slike mennesker er overalt! Gud gir deg møter med disse menneskene, slik at du kan få seier over sinne og bli mer kjærlig og tålmodig.

Fullkomne og hele, og ikke komme til kort i noe

«Mine brødre, akt det for bare glede når dere kommer i mange slags prøvelser. For dere vet at når troen blir prøvd, virker det tålmodighet. Men tålmodigheten må føre til fullkommen gjerning, så dere kan være fullkomne og hele, og ikke komme til kort i noe.» (Jakob 1, 2-4)

Er ikke dette en langt bedre løsning? Å være fullkommen og hel, og ikke komme til kort i noe?

Selvfølgelig er det bedre! Men selv Gud må holde seg til lovene han selv har fastsatt. Du kan be om tålmodighet hver dag, men Gud vil ikke gjøre det slik at din vrede en dag bare forsvinner på magisk vis – han hadde ikke gjort det selv om han ville, fordi han har gitt deg en fri vilje! Han er interessert i frivillig tjeneste og lydighet. En disippels holdning kommer frem i Jesu egen bønn: «Skje din vilje, som i himmelen, så òg på jorden.» (Matteus 6,10).

I stedet for å spørre om hvorfor Gud ikke lytter til deg, bør du kanskje spørre om hvorfor du ikke lytter til Gud! Hvis sinnet ditt er innstilt på å gjøre Guds vilje, vil han svare dine bønner om å bli fri fra sinne med akkurat de riktige prøvelser du trenger for å bli tålmodig. Hvis du føler at Gud ikke bønnhører deg, spør deg selv om du virkelig har sagt, «Skje din vilje» i ethvert forhold.

Ikke be til Gud om å holde deg trygg fra prøvelsene; be om at han gir deg styrke til å bruke prøven til å bli lik Jesus! Da er han mer enn villig til å høre dine bønner! Da vil du aldri ha en håpløs dag igjen!

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.