Å lære å elske Gud aktivt

Å lære å elske Gud aktivt

Hvordan jeg lærte å overvinne stress og uro i livet mitt.

5 min. ·

«For vi vet at alle ting samvirker til gode for dem som elsker Gud, dem som etter hans råd er kalt.» Romerne 8,28.

Skriften sier «alle ting». Det er ganske klart at dette betyr at absolutt alt som skjer er til vårt eget beste når vi elsker Gud. Ingen steder står det at det finnes unntak fra denne livslov; at det kanskje ikke gjelder i ekstreme eller spesielle saker. Nei, det finnes ikke ett unntak fra denne loven så lenge vi elsker Gud.

Jeg personlig har funnet stor trøst i dette Guds ordet i mange av mine ulike prøvelser og fristelser. Jeg væpner meg ofte med dette ordet for å styrke meg selv i mine situasjoner, slik at stress og angst beseires i mitt liv.

Fristet

Nylig gikk jeg glipp av mye skole, og karakterene mine begynte å gjenspeile dette. Jeg var sterkt fristet til å bli stresset. Jeg måtte få de nødvendige resultater for å oppnå det faglige nivået jeg trengte for å søke plass på universitetet, og eksamen var litt under en måned unna. Jeg visste at jeg ikke var forberedt i det hele tatt. Jeg husker at jeg satt på rommet og ikke ante hva jeg skulle gjøre. Jeg vasset i selvmedlidenhet fordi jeg ikke kunne se en vei ut.

Det føltes som glede, fred og hvile var langt borte fra meg. Jeg prøvde å lese, men ble distrahert; jeg kunne ikke fokusere. Det fikk meg til å bekymre meg enda mer for skolen. I flere dager ble jeg sittende fast i denne forferdelige sirkelen som bare gikk rundt og rundt.

Så en dag var jeg på besøk hos en venn, og på veggen hang dette verset fra Lukas 12,31: «Men søk hans rike, så skal dere få dette i tillegg!» Det var som om et lys ble skrudd på for meg. Det ble så klart for meg at jeg ikke søkte det som er der oppe før de tingene her nede på jorden. Jeg hadde latt meg selv bli tynget ned av bekymring om skolen, og det hadde stjålet min glede og fred.

Handling

Etter at denne åpenbaringen kom til meg, visste jeg at det var på tide å gå til handling og virkelig søke Guds rike først. Og jeg opplevde virkelig at jeg fikk det andre i tillegg! Det var ikke slik at jeg plutselig kjente alt stoffet for skolen, eller at jeg fikk fantastiske karakterer uten å gjøre noe for det. Men jeg hadde fred i min sjel, og jeg kunne fokusere på studiene mine. Jeg jobbet og leste for å få best mulig karakter.

Jeg oppnådde mitt jordiske mål av én grunn. Jeg søkte det som er der oppe først. Det er rettferdig å bry seg om viktige ting som skole eller jobb, men vi må være på vakt for at disse tingene ikke stjeler vår fred eller glede.

Stress og bekymring

Bokstavelig talt alt i livet kan føre til at vi blir stresset eller bekymret, noe som igjen fører til at vi mister vår glede og fred. Men dette er ikke det livet vi er kalt til. Å være tynget av tunge tanker er direkte fra Satan, og vi må jage dem langt bort fra våre hjerter hvis vi ønsker å følge Jesus.

Enhver tanke som kommer opp i sinnet må undersøkes for å finne ut hvor den kommer fra. En misunnelig tanke, for eksempel, fører alltid til uro. Slik kan vi være sikre på at det er fra Satan, og at det kommer bare for å ta bort vår fred! I det øyeblikket at tanken kommer er det nøyaktige øyeblikket at vi må rope ut til Gud, å komme frimodig til nådens trone for å knuse denne tanken før det vokser til noe mye større. (Hebreerne 4,16) Det er av største betydning at vi beseirer tanken når det bare er en tanke, ellers kan den snart overta vår fornuft, følelser og vårt tankeliv.

Vi må med andre ord velge å gjøre Guds vilje og ikke vår egen. Det er hva det betyr å aktivt elske Gud, som det står i Romerne 8,28. Da ender det alltid opp til vårt beste – vår frelse, uansett utfallet av situasjonen.

Kjærlighet til Gud

Dette verset er en styrke og en hjelp for dem som har en brennende kjærlighet til Gud og et ønske om å seire over synden. Det utrolige er at de to er ett og det samme – hvis vi har en brennende kjærlighet til Gud da vil vi ha en lengsel etter å beseire synden og Satan, og bare å gjøre Guds vilje. Hans hensikt for oss her på jorden er å bli likedannet med hans Sønns bilde. (Romerne 8,29) For å bli likedannet betyr å få del i hvile, fred og glede i overflod, som vil skje når vi døder tanker om bekymring og stress.

Mange ting kan lett virke vanskelig, og det kan virke som det er mange legitime grunner til å bli stresset og bekymret. Men Gud har ikke kalt oss til å være late mennesker som venter på at Gud skal ta vare på alle våre behov mens vi lener oss tilbake og ikke gjør noe. Absolutt ikke; vi må søke hans rike først og elske ham og hans rettferdighet, så skal vi få alt dette i tillegg og alle ting vil samvirke til vårt beste.

Jeg priser Gud for dette løftet og denne sannhet og jeg oppfordrer alle som leser dette til å prøve det i sitt eget liv. Gud er tro mot sitt ord!

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.