3 ting å slutte å gjøre i år (og for alltid)

3 ting å slutte å gjøre i år (og for alltid)

Dette vil forbedre din lykke betraktelig!

4 min. ·

Dette er tre konkrete ting som Bibelen sier klart at vi ikke skal gjøre, og som de fleste av oss er kjent med som kristne. Likevel ligger disse tilbøyelighetene så dypt i vår natur at vi ikke ser alle deres subtile nyanser på en gang. Hva er den underliggende hensikten bak det vi sier eller gjør, eller det vi ikke sier og gjør? På en skala fra 1 til 10, hvor fri tror jeg at jeg er fra disse tingene?

1. Å bekymre seg

«Se på fuglene under himmelen! Ikke sår de, ikke høster de, ikke samler de i hus, men deres* Far i himmelen gir dem føde. Er ikke dere langt mer verd enn de? Hvem av dere kan vel med all sin bekymring legge en eneste alen til sin livslengde?» Matteus 6,26-27.

Noen av oss har en tilbøyelighet til mye bekymring. Noen av oss er mer sorgløse av natur.  Noen av oss opplever en fysisk reaksjon som kommer med bekymringstankene, og sliter kanskje med angst, som vi må få profesjonell hjelp til å håndtere.

Det er mange ting som er utenfor vår kontroll. Det er mange ting vi vil styre. Vi kan tilbringe utallige timer med å gruble på disse tingene, og forestille oss de verst tenkelige scenariene.

Neste gang du fristes til å bekymre deg, prøv å spore tanken tilbake til kilden. Kan det være at det stammer fra mangel på tro og tillit til Gud? Selv om ting skulle gå på «verst tenkelige måte», tror vi fortsatt på hva Gud har lovet, at alle ting samvirker til gode for dem som elsker ham? (Romerne 8,28)

Å ha tro betyr ikke at ting alltid blir slik som vi vil at de skal bli. Å ha tro betyr at vi er i fullkommen fred og ro i alle situasjoner fordi vi stoler på Guds fullkomne veiledning i alt som skjer.

«Søk da først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt dette i tillegg! Vær da ikke bekymret for morgendagen. For morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.» Matteus 6,33-34.

Klikk her for å lese mer om hvordan vi kan beseire bekymring.

2. Dømme andre

«Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt!» Matteus 7,1.

Det kan ikke sies tydeligere enn det. Men er det lettere sagt enn gjort? Hvis vi er ærlige med oss ​​selv, kan det virke slik.

Våre hjerner tenker tusenvis av tanker hver dag. Hele tiden bearbeider vi det vi ser, hører og opplever; vår hjerne danner inntrykk, spekulasjoner, konklusjoner. Hvor mange av disse tankene er 100 prosent sanne, rettferdige, rene og gode? (Filipperne 4: 8) Når det gjelder våre inntrykk av andre mennesker, legger vi til grunn forutsetninger basert på hva vi ser og hører, eller kan det være at det er mer enn øyet ser? Overlater vi det heller til ham som dømmer rettferdig? (1. Peter 2,23) Dette gir en helt ny dimensjon om hva det betyr å ta våre tanker til fange.

Gir dette oss en hel hær av fiender å ta tak i? Ja. Er det umulig? Nei.

Klikk her for å lese mer om en av de absolutt viktigste tingene å gjøre i livet: Å dømme seg selv.

3. Baktalelse

For oss mennesker er det nesten en spontan reaksjon å dømme andre. Men når vi blir klar over hvor ofte vi faktisk blir fristet til disse tankene, og begynner å jobbe med å holde hjertene våre rene, er det ingen tvil om at baktalelse opphører ganske raskt.

Hvorfor skulle vi være tilbøyelige til å baktale? Kan det være at vi på en eller annen måte er misunnelige, misfornøyde, ubarmhjertige, selvrettferdige, sladderelskende, og med den underliggende overbevisningen om at vi er bedre enn andre mennesker (det vil si stolthet)? (Filipperne 2,3)

«De er … ryktemakere, baktalere, … ubarmhjertige. De kjenner godt til Guds rettferdige dom, at de som gjør slikt, fortjener døden. Likevel gjør de ikke bare slikt selv, men de holder også med dem som gjør det.» Romerne 1,29-32.

Uansett hvor mye av disse sakene vi ser i  oss selv, så lever vi fortsatt, og i denne nådens tid kan vi gjøre det godt igjen. Hvorfor ikke gjøre det til en sak å bli fri for bekymring, å dømme og baktalelse i år? Disse ting ligger dypt i vårt kjød, men vi kan bli fullkomne så langt som Guds lys skinner. Dette gjør oss ikke bare betydelig mer lykkelig, men vil også merkbart forbedre våre forhold til andre mennesker. Tenk å kunne ha et rent hjerte, så rent at det skinner som et speil! Vi er ennå ikke fullkommengjort, men vi jager etter det! (Filipperne 3,12-14)

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.