«Bevar ditt hjerte» – Hva betyr det egentlig?

VIDEO: I den første animasjonsvideoen i serien «Hva betyr det egentlig?» fokuserer vi på Salomos Ordspråk 4,23.

«Hjertet» blir nevnt hundrevis av ganger i Bibelen, men hva er egentlig vårt hjerte? Hvordan kan vi bevare vårt hjerte og holde det rent? Og hva gjør vi hvis hjertet allerede er blitt urent? Her kan du få noen svar på disse spørsmålene, med en kort forklaring om hvordan du kan «bevare ditt hjerte», som det står skrevet i Salomos Ordspråk 4,23.

Lydutskrift: “Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer»

«Hjertet» blir nevnt hundrevis av ganger i Bibelen, og i oldtiden trodde de at det var der mennesker har sine følelser og tanker, sine beslutninger og sine hensikter. Det er nesten som et kontrollsenter: Stedet der jeg tar valg.

Når jeg altså leser om hjertet i Bibelen, handler det egentlig om meg selv.

Jeg har også en samvittighet, og det sier meg hva som er rett og galt. Men det er i hjertet mitt at jeg bestemmer meg for hvordan jeg skal handle ut fra den informasjonen.

Dette kommer frem i mine ord og handlinger.

Vi er alle født med rene hjerter. Men hjertet mitt blir urent når jeg gjentatte ganger synder med vilje. Det vil si at jeg gjør det jeg vet er galt, igjen og igjen, uten anger og uten omvendelse. Det kan være ting som uærlighet eller misunnelse, eller ulydighet mot Gud, eller å ha imot noen … Og jeg vil ikke slutte med det. Da har jeg et forherdet hjerte, og det blir urent. Det stenger seg for Gud.

Men når jeg bestemmer meg for å slutte å leve for synden og i stedet leve for Gud, da får jeg et rent hjerte, og da må jeg holde det rent. Det er ikke fristelser som gjør at hjertet mitt blir urent, og heller ikke et enkelt «fall». Hvis jeg er lei meg på grunn av synden jeg har begått, angrer og bestemmer meg for at jeg ikke skal gjøre det igjen – og det viser at hjertet mitt er mykt og rent, og det er åpent for Gud.

I Salomos Ordspråk 4,23 står det: «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det.» Og livet, det er mine handlinger, mine reaksjoner, mine ord, mitt forhold til Gud og så videre. Disse kan være rene eller urene, avhengig av hjertets tilstand og beslutningene som jeg har tatt der. De kan bli påvirket av min holdning, mine hensikter, min beslutning og hva jeg synes om ting – i mitt hjerte.

Det er som Jesus sier i Lukas 6,45: «Et godt menneske bærer fram det som godt er, av hjertets gode forråd. Og et ondt menneske bærer fram det onde av sitt onde forråd. For det hjertet flyter over av, det taler hans munn.»

Og det er nettopp derfor det står at jeg skal «bevare mitt hjerte», fordi livet mitt blir som hjertet mitt er!


På vår ActiveChristianity YouTube-kanal kan du finne flere korte videoer, musikk og taler..

Utforsk flere videoer i vår serie «Hva betyr det egentlig?»

«Det gamle menneske» og «Det nye menneske» – Hva betyr det egentlig?

«Mange er kalt, men få er utvalgt» – Hva betyr det egentlig?

«Tempelet» i Den gamle pakt og Den nye pakt – Hva betyr det egentlig?

Dette innlegget er tilgjengelig på

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.