«Mange er kalt, men få er utvalgt» – Hva betyr det egentlig?

VIDEO: Finn ut mer om hva Jesus mente med disse ordene fra Matteus 22,14 i denne animasjonsvideoen.

Hva er forskjellen mellom å bli kalt og utvalgt? Og hvorfor er bare få utvalgt, hvis mange er kalt? Her kan du få noen svar på disse spørsmålene om Jesu ord i Matteus 22,14.

Lydutskrift: «Mange er kalt, men få er utvalgt»

I Matteus 22 forteller Jesus historien om en konge som sendte ut innbydelser til sønnens bryllup. Mange mennesker ble bedt, men ingen dukket opp fordi de var altfor opptatt med sitt eget. Utrolig nok foraktet de til og med innbydelsen. Så kongen sendte ut sine tjenere igjen, denne gangen for å invitere alle som de traff – fra gata, hvem de enn møtte – og disse menneskene takket ja og var gjester i bryllupet. Og så sa Jesus for å oppsummere historien: «Mange er kalt, men få er utvalgt». (Matteus 22,14.)

Så i denne sammenhengen er det å bli kalt som å få en innbydelse. Det er som å bli innbudt til å være en disippel av Jesus, til å følge hans fotspor. Vi blir kalt til å tilbringe evigheten sammen med ham! Og folk opplever kallet ulikt. Det kan være ved å lese Ordet, høre noe som blir sagt; det kan bare være en lengsel etter noe mer, en slags rastløshet som jeg kjenner.

Jesus sier at av de mange som blir kalt, er det bare noen få som er utvalgt. Og hvorfor det? Jo, det er ikke så mange som vil betale prisen. Jesus sier et annet sted at porten er trang og veien er smal som fører til liv, og bare noen få mennesker vil gå på den. Så jeg må vise at jeg virkelig vil ha dette livet. Det betyr lydighet mot Jesu bud, og trofasthet, og da er jeg utvalgt.

Jeg må alltid huske hva jeg er kalt til! Og husk at kallet gikk ut til alle slags folk. Så det er ikke utgangspunktet eller bakgrunnen min, talentene eller omstendighetene mine som avgjør om jeg er utvalgt, men det er hvordan jeg svarer på kallet!

På vår ActiveChristianity YouTube-kanal kan du finne flere korte videoer, musikk og taler..

Utforsk flere videoer i vår serie «Hva betyr det egentlig?»

«Bevar ditt hjerte» – Hva betyr det egentlig?

«Det gamle menneske» og «Det nye menneske» – Hva betyr det egentlig?

«Tempelet» i Den gamle pakt og Den nye pakt – Hva betyr det egentlig?

Dette innlegget er tilgjengelig på

Hvis ikke annet er angitt, er siterte bibelvers hentet fra «Bibelen – Den Hellige Skrift i revidert utgave, 2007» (NB 88/07), utgitt av Norsk Bibel.